Mi is az a Steampunk ? Valójában az emberek válasza a rideggé és túl egyszerűvé vált készülékekre.

 Hová is jutott ma egy szórakoztató elektronikai készülék ? A legtöbbjük sima fekete doboz 1-2 leddel az elején, vagy a dizájn mögött ordít a gagyi. Párszor megtörlöd és eltűnnek a feliratok vagy szétszeded és szétmállik a műanyag. Nem véletlen hogy a Steampunk mint irányzat a kilencvenes évek vége felé kezdett felerősödni, ahogy lelketlenné váltak a készülékeink. Első ilyen irányú élményem a Szövetség című Sean Conerry film volt ami 2003-ban készült, csak akkor még nem értettem miért gőzgép hajtja a tengeralattjárót.

 Nézzük mik az irányzat fő alapelvei. 20. század előtti anyagokkal helyettesít minden műanyag és szürke alkatrészt. Hiszen miért is nem használhatnánk az unalmassá vált lassan már „mindenünk” alapanyaga, a polietilén helyett: bőrt, rezet, üveget, csontot, úgy ahogy azt régen is tették. A steampunk esztétikában ezek egészülnek ki a 19. századi atmoszférát idéző: óralapok, fogaskerekek, csavaranyák, rézgyűrűk, rugók, ódon izzók felhasználásával. A steampunkban a tárgykultúra a legpunkosabb irányzat. Ahogy azt a punkok is vallják: „Csináld magad! Legyél te tárgyaid dizájnere! Formáld át a minimalizmus keretei közé szorított világot a magad képére, és ezt kezd a mindennap használatos tárgyaidnál!” A steampunk mozgalommal bárki találkozhatott, aki gyakran internetezik. Elég rézzel és fa intarziával bármit steampunkká lehet tenni. Az állításra bizonyíték, hogy létezik steampunk LCD monitor, laptop, játékkonzol de akár gitár is.

 A szűkebb értelmezés szerint csak az steampunk, amely művekben gőzzel működő technológiai vívmányok szerepelnek, vagy azok a tárgyak, amelyek gőzzel működnek. Szóval itt még látszott mi hajtja a készüléket. A fő trend a Viktoriánus korszakra vezethető vissza. A Brit történelem Viktoriánus kora 1837 től 1901 -ig tartott, Viktória királynő uralkodása alatt. Ezt az időszakot egy eléggé pozitív, békés, magabiztos légkör, valamint jelentős technológiai (és nem utolsó sorban szociális) fejlődés jellemezte. Az első ipari forradalom kb 1830-1840 re kezdte igazán éreztetni hatását, és a második ipari forradalomhoz vezetett ami nagyjából 1840-től 1870-ig tartott.


Ebben a néhány évtizedben terjedtek el igazán a gőzgépek által hajtott járművek (hajók, mozdonyok, traktorok, személyautók, teherautók...), illetve általánosságban a gőz szerepe rohamosan nőtt az iparban és a mindennapokban is. Szociális téren a Viktoriánus kort egyfajta személyes becsület jellemezte , mely többnyire fontos volt az egyének számára, valamint alapvető volt egy jellegzetes modorosság, udvariasság, kölcsönös tisztelet (természetesen ez azért nem volt teljesen általános, és a steampunk is időnként felidézi a "sötétebb" aspketusait a korszaknak, bár még azt is idealizálva). Az ipari forradalom hatására pedig egy határozott optimizmus, és annak érzése, hogy "van mit felfedezni, milyen csodákat rejt még a jövő" hatotta át az időszakot.
Így a steampunk alapvetően egy neoviktoriánus irányzat, a Viktoriánus kor jellegzetességeivel, gondolkodásmódjával, (eléggé idealizálva, bőséges elfogultsággal :) ) ruház fel korszerű alkotásokat, gépeket, ruházkodást, stb. Nem mindig egyszerű megfelelően definiálni persze, elég nagy a "szórás" .

Nyilván a steampunkon belül is vannak eltérő irányzatok, de legérdekesebbek a gőzgépek, illetve a korszak gyakorlatilag minden műszaki megoldása. Abban a korban a gépeket még szinte művészeti alkotásnként építették, sok apró részlettel, díszítő elemmel, sokkal kevesebb "biztonsági fedéllel" és sokkal több lélekkel. Itt érdemes hozzátenni, hogy a steampunk egy melegehetősen romantikus irányzat.

 Mennyivel másabb egy pendrive ha látszik mi hajtja :-) Akkor emberek szerezzünk be rézcsöveket meg nyomásmérőt és faragjuk ujjá készülékeinket !

forrás (internet )