Valamikor a NATO hírlánc részei voltak

Stenigot egy kis község Lincolnshire megyében (Nagy-Britannia). A közelében hagyták sorsukra ezeket a parabola antennákat, amik valamikor a NATO "ACE High" fontos parancsnoki hírláncának a részei voltak.

A történet még 1938-ban kezdődött, ugyanis ekkor kezdték építeni a radar elődjének számító "Chain Home" antenna hálózatot, ami a német bombázók előre jelzésére szolgált. Összesen 20 ilyen állomás épült, ezek 1940-ben kezdtek működni, és egészen 1955-ig üzemeltek eredeti formájukban.

A működési elv egyszerű volt, a három nagyobb torony az adó, ami nagy teljesítményű impulzusokat sugároz. A kisebb tornyok a vevők, amik veszik a jelet, de ha valamilyen fémtárgy esik a jel útjába akkor az egy tüske formájában jelentkezik a katódsugárcső képernyőjén. Itt megnézhetjük a működést. A lenti képen egy megmaradt adó helyiség látható kissé romos állapotban. Az antennákról csak korabeli fotók léteznek.

Ezeket az állomásokat 1959-ben lebontották, és a helyükre korszerűbb berendezéseket telepítettek. Négy 18 méter átmérőjű parabolaantennát helyeztek üzembe a NATO ACE High Kommunikációs hálózatának részeként (ACE = Allied Command Europe). Feladata az volt, hogy az esetleges szovjet repülőgépek támadásait időben észlelje. A lenti képen láthatjuk hogy nézett ki az állomás fénykorában.

A rendszer valójában egy mikrohullámú láncként működött, ami 200 multiplex csatornát tudott továbbítani a 832,56-959,28 MHz közötti sávban. Ezek főleg távíró és telefon vonalak voltak. A berendezéseket az 1980-as években nagyrészt leszerelték, 1996 -ban végleg lebontották. A helyszínen csak a betonépületek alapjai és négy parabolaantenna maradt, amik eredeti tornyukról leszerelve a földön hevernek. A terület jelenleg brit katonai emlékhely.

Összesen 82 ilyen állomás épült 9 különböző NATO tagországban. A legtöbbet lebontották, vagy sorsára hagyták. Vannak páran a neten, akik kutatják ezeket az állomásokat. A lenti képen láthatjuk hogy nézett ki például az olasz tolfai bázis gépterme 2003-ban.

Az lejjebb látható térképen pedig azt nézhetjük meg hogyan helyezkedett el az egész hálózat 1961-ben.

Források: Wiki, Duxford Update, Urban Ghosts