Egy koreai háború beleszólhatna az életünkbe?

Dél-Korea nagyon messze van, egy távoli ország Ázsia sarkában. Miért kéne hogy érdekeljen minket mi történik ott? A dolog nem ilyen egyszerű, a két Korea hivatalosan még mindig hadban áll egymással. Észak-Korea rakétaprogramja folyamatosan tör előre, ráadásul idén új lendületet kapott, Dél-Korea pedig az elektronikai és technológiai világ egyik központja.Túl sok érzékeny létesítmény települt a határ mellé, és szinte biztosan hatással lenne az életedre ha ott kitörne egy háború.

Dél-Korea ad otthont -mostantól már nyugodtan mondhatjuk- a világ legnagyobb tech óriásvállalatának, a Samsungnak. Az LG Display Co. egy gigantikus gyártósorral rendelkezik Paju városában, mindössze 20 mérföldre Szöultól északra. Ez a világ vezető OLED kijelző gyártó központja. Az LG bejelentette, hogy a közeljövőben több mint 8,9 milliárd dollárt fog költeni erre a létesítményre. Nem titok, hogy a legnagyobb okostelefon gyártók, mint a Samsung vagy az Apple, ugyanazokat az OLED paneleket használják csúcsmodelljeikben, és azok itt készülnek. Csak itt tudnak még 100 colos képernyőt gyártani, és nagy valószínűséggel a jövőben a hajlítható kijelzők is itt fognak majd készülni. Ez mind szép és jó, kivéve azt a tényt, hogy a város közel van a demilitarizált zónához, amely a két Koreát elválasztja egymástól. Pyeongtaek városában húzta fel a Samsung a félvezetőipar legnagyobb önálló gyárát, 150 000 munkahellyel, itt memóriachipek készülnek SSD meghajtókba és telefonokba. Az üzem 2 órányi autózásra van a határtól.

Dél-Korea nagyon törékeny helyzetben van, különösen az iparágak és a gyártási létesítmények szempontjából, és ezek nem korlátozódnak az elektronikára. A Samsung BioLogics Co. és a Celltrion Inc. Dél-Korea legnagyobb gyógyszergyártói, akiknek telephelyei mindössze 25 mérföldnyire vannak a határtól, valamint a kulcsfontosságú autógyártó, a Kia Motors Corp. üzemei is a határ mellé települtek. Phenjan a közelmúltban rengeteg rövid és közepes hatótávolságú rakétát tesztelt, melyeknek Szöul könnyű célpontjává válhat. Idén ráadásul csúcsra járatták a kísérleteket, amik elemzéséből amerikai szakértők megállapították, hogy akár Chicago is fenyegetve lehet. Az USA már telepített is a félsziget déli csücskébe 2 egység THAAD rakétavédelmi komplexumot, amit további néggyel szeretne kiegészíteni. Azon túl, hogy ezt Kína nem nézi jó szemmel, még azt is tudnunk kell, hogy ezek a rendszerek sem biztosítanak 100%-os védelmet.

Lehet hogy nem tűnik fel, de Dél-Korea egyedül a világ memória félvezetőinek kétharmadát állítja elő. Az SK Hynix és a Samsung Electronics a fő gyártó. A Qualcomm a világ legnagyobb félvezető chip gyártója, bár amerikai, de a Samsung a legnagyobb vásárlója, tehát ha Dél-Koreában gond lesz, ez a vállalat is nehéz helyzetbe kerül.  A Bloomberg adatai szerint az Apple alkatrészeinek 12% -át kapja Dél-Koreából főleg az LG-n keresztül, aki a legnagyobb Display beszállítója. Az új iPhone 8 OLED kijelzője is a Paju-ban található gyárban készül, mert az  LG-gyártósor az egyetlen a világon, ami ilyet elő tud állítani. A világ összes LED kijelzőjének 40% -át Dél-Koreából importálják. Az IDC Research Inc. alelnöke Kyoum Kim szerint: "Ha Dél-Korea üzemeit rakétatalálat éri, akkor az egész világ elektronikai gyártása megroppan". Van még ezen kívül is rossz hír: a tech nem az egyetlen olyan terület, ahol a koreai háború hatással lesz a világra.

Az országban található a világ három legnagyobb hajóépítője, a Daewoo, a Hyundai Heavy Industries és a Samsung Heavy Industries. A Daewoo és a Hyundai hadihajókat is készítenek a dél-koreai hadsereg számára, ezért kiemelt célpontot jelentenek az észak-koreai repülőgépek számára. Ugyanezek a cégek szállítják a cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító tartályhajókat, amelyekből a szükséglet 2030 végére elérheti a 180 darabot. A Hyundai Motor Co. és a nagyüzemi acélgyártó Posco telephelyei távol esnek a demilitarizált övezetektől, de a ballisztikus rakéták számára könnyen elérhetőek. Arról se feledkezzünk meg, hogy a világ 10 legnagyobb kikötőjéből 9 Ázsiában van, és az egyik a dél-koreai Busan, ami jelenleg a legkorszerűbb valamennyi közül, és 100 ország 500 kikötőjével áll kapcsolatban.

Az északi oldalról való háború félelme nem új a koreaiak számára. Az emberek megtanultak élni a fenyegetéssel. A civilek éveken át gyakorolták a vészhelyzeti teendőket. Legjobb lenne persze, ha maradna a béke, mert ha Dél-Koreát  háború sújtja, az magával ránthatja az egész világgazdaságot. Az viszont egy másik érdekes kérdés, hogy 1953-ra gyakorlatilag a földdel egyenlővé tett ország a nulláról indulva hogy tudott idáig eljutni.

Forrás: Bloomberg, itcafe.hu, index.hu