Oroszország új megfigyelő rendszert helyezett üzembe a Krím félszigeten

2017 elején már műholdas fotókról kiderült, hogy a mobil Murmanszk-BN elektronikai hadviselési rendszer megkezdte működését a Krím félszigeten. Ez egy régebbi elgondolás frissen fejlesztett verziója, amit 2013-ban kezdtek el tesztelni. A Murmanszk-BN a gyártó (KRET) szerint  3000 kilométer sugarú körben képes felderíteni és zavarni mindenféle vezeték nélküli kommunikációt, bár ez valószínűleg erős túlzás, de ha csak a fele igaz akkor is képes lefedni egész Ukrajna és a Fekete tenger térségét. Egy egység hét teherautóból áll, ebből 4 jármű 32 méter magas teleszkópos antennát hordoz. Az antennaárbócok telepítése, és a kalibrálás több napot vesz igénybe.

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása után megnövekedett a katonai tevékenység a körzetben. A rendszer fő feladata az USA és a NATO katonai kommunikációjának követése, és ha a helyzet úgy kívánja zavarása, esetleg teljes kiiktatása, különös tekintettel a HFGCS (High Frequency Global Communications System) csatornákra, amiket az USA légiereje és haditengerészete használ.

A Murmanszk-BN analóg verziójának fejlesztése még a hatvanas években elkezdődött, és mire a rendszer beérett volna, addigra a Szovjetunió összeomlott. Később a KRET megalakulása után a projektet újra elővették és 2007-ben folytatódott.

A rendszer hatékonyságáról, és a működési elvről nem sok információ található. A jól megtermett botantennák nagyjából az UHF sáv aljáig használhatóak, és alapból minden irányba sugároznak. A lényeg a szoftverben rejlik, ami pásztázza a sávokat, és vezérli az antennákat. A műholdfelvételekből és a bloggerek által készített képekből az is kiderül, hogy 4 egység képez egy komplett rendszert, tehát az 4x4 antenna 50-100 méter távolságra egymástól. Ebből minimum 2 egység szükséges ahhoz, hogy a jelkibocsájtó objektum pozícióját meghatározzuk, a másik kettő pedig zavarjelet adhat az antennára kerülő fázisvezérelt jellel akár irányított nyalábbal is, de ez csak feltételezés. Annyit még tudunk, hogy a maximális adóteljesítmény 400 kW.

Nagy valószínűséggel a távolabbii állomások adatokat cserélhetnek egymással, ezzel növelve a hatékonyságot. A fellehető információk alapján Kalinyingrádban és Murmanszkban is telepítettek egy komplett rendszert, ezáltal jelentős védőernyőt építve Európa felé, és a Kamcsatka-félszigeten is található legalább 2 belőle.

 

Források: tvzvezda.ru, wikipédia, news.usni.org