Az Olympus által 1969-ben bevezetett formátum

A szalag szélessége megegyezik a kompakt kazettáéval, csak vékonyabb, a sebesség pedig a 4,76 cm/sec fele, vagy negyede. Az eredeti szabvány szerint van 30, vagy 60 perces verzió, de egyes gyártóknak 90 perces kazettát is sikerült gyártaniuk. Különösen a diktafonokban, és az üzenetrögzítőkben használták előszeretettel.

Számítógépes adattároló is készült ezzel a formátummal. A zene rögzítése erősen közepes minőségben történt, egészen addig, amíg meg nem jelentek a METAL kazetták 1982 környékén. Az éppen szárnyait bontogató Walkman piacon ez nagy áttörésnek számított, hiszen meglepően kis méretű felvevőket tudtak így készíteni. A gond az elem élettartamával volt. Akkortájt a legjobb minőségű teleppel is maximum 2 órát tudott működni a szerkezet felvételi módban. Ennek ellenére rendkívül sokféle hordozható eszköz készült mikrokazettával. Lenti képen láthatunk egy csokorra valót, legérdekesebb a jobb oldali, ami a nyolcvanas években igen okosnak számított a beépített számológéppel, és ébresztő órás rádiójával.

A fejlődés nem állt meg, megjelentek a mikrokazettás magnódeckek is 1984-ben. Minőségükről nincs információ, de a többségük a hifi szabványt valószínűleg nem teljesítette. Egyetlen JVC modellen virít a hifi embléma, ami lentebb látható, ez a DM3.

A nagyobb japán gyártók kijöttek valamilyen modellel. Lenti képen a SONY egyik gépe látható.

A Technics odáig merészkedett, hogy normál és mikrokazetta kombót készített, ha valaki esetleg egyszerűen másolgatni szeretne.

Ennek ellenére csak az üzenetrögzítők, és a diktafonok piacán tudta megvetni a lábát, bár ott is küzdenie kellett két másik szabvánnyal, a Philips által favorizált mini kazettával, és a JVC által fejlesztett pikokazettával, ami majdnem csak fele akkora volt. Később a digitális, és flash memória alapú eszközök teljesen kiszorították a piacról. Több kultikus filmben is találkozhatunk kis méretű kazettákkal. A teljesség igénye nélkül említek kettőt, egyik a Mechanikus narancs (1971) című sci-fi, ahol a jövő nagy reményű formátumát ábrázolták Philips mini kazettával, másik pedig a Csillagkapu első sorozat, ahol a kihallgatásoknál használtak mikrokazettás diktafont. (Wiki)

 

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?