2013 márciusától hivatalosan is halott a MiniDisc.

Évek óta tartó haldoklás után a Sony bejelentette, hogy 2013 márciusától nem gyárt MiniDisc lejátszókat. Húsz évet élt.

A MiniDisc a Sony által szabványosított digitális tárolólemez, elsősorban hanganyag tárolására. Magnetooptikai úton rögzít, a Sony-féle Atrac kódolással. 1991-ben jelentették be és 1992. január 12-én mutatták be, így a MiniDisc az első lemezformátumú digitális hangrögzítési rendszer, mely otthoni használatra is alkalmas volt.

A MiniDisc angol szó, lefordítva: kicsi lemez, aprólemez; mivel mérete kisebb mint a normál, vagy a minicédé. Forgalomba kerülése előtt házi hangrögzítésre csak a nehézkes kezelésű szalagos, a gyengébb minőségű kazettás, esetleg a drága DAT magnetofon állt rendelkezésre, a MiniDisc volt az első széleskörűen elterjedt, írható-törölhető digitális hangrögzítési rendszer.

A MiniDisc a CD lemezzel ellentétben mechanikus sérülések ellen védő zárt házban van elhelyezve, a megírt lemez élettartama és adatbiztonsága magasabb az átlagos CD-R vagy CD-RW lemezeknél. Az írás és olvasás egy a behelyezéskor nyílódó fedelű kis ablakon keresztül történik, hasonlóan a floppy lemezhez. Egy normál kivitelű MiniDisc lemez 74 percet képes rögzíteni sztereó, a dupláját mono üzemmódban. A hangminőség valamivel jobb, mint a 320 kbps tömörítésű MP3 felvétel. Az eredeti MD rendszer 99 fájl megkülönböztetésére képes, az egyes fájlok elérése kb. 2 másodperc.

A CD lemezzel ellentétben a lemezről kiolvasott adatok először egy kb. 7 másodpercnyi zeneanyag adatmennyiségét tároló puffertárba kerülnek, majd onnan kerülnek digitál-analóg átalakításra. Ennek következtében a hordozható rendszer rázkódása, vagy olvasási bizonytalanság esetén a kimaradt adatok újra beolvasásra kerülnek, akár többször is. Ugrás vagy leállás csak többszörre is olvashatatlan adatok esetén, vagy 7 másodpercnél hosszabb kiolvasási szünet esetén fordulhat elő.

A MiniDisc rendszer elsősorban Japánban volt népszerű, termékgörbéjének csúcspontja 1995 és 2005 között volt. Noha a rendszer sok szempontból jobb volt, mint a CD-R rendszer, a készülékek és a lemezek magasabb árfekvése, a gyári CD lemezekkel, a számítógépek CD olvasójával való kompatibilitás hiánya, később a CD-R lemezek árának zuhanása miatt lassan divatjamúlttá vált. A kitűnő hangminőség, rugalmasság, a magas fokú adatbiztonság, a HDD-vel szemben a lemezösszeomlás lehetetlensége ellenére a HDD tárak és a velük együttműködni képes MP3 olvasók és okostelefonok, az internetes zeneletöltés súlyos csapást jelentettek a MiniDisc számára.

A megváltozott zenehallgatási szokások nem kedveztek a kiváló minőségű, megbízható, hosszú élettartamú adatmegőrzést biztosító MiniDisc rendszernek. A vezető szórakoztatóelektronikai cégeket, köztük a Sonyt is sújtó visszaesés, valamint a csökkenő eladások miatt a Sony bejelentette, hogy 2013 márciusától nem gyárt tovább MiniDisc lejátszókat. A meglévő készülékekhez továbbra is több cég gyártmányából lehet lemezt vásárolni.

A képeken saját készülékeim láthatóak, amelyek a mai napig működnek, pedig a hordozható példány az rendesen meg lett nyúzva.Sok szabadtéri összejövetelen használtuk, az oldala már behorpadt aztán többször kölcsön lett adva és még nem romlott el!!A MiniDisc a maga idejében nagyon jó minőségű és üzembiztos rendszer volt.Nem sok példánnyal találkoztam amit javítani kellett, azok is inkább agyonnyúzott lomizós darabok voltak.Kár érte:-(

(forrás:Wikipédia)

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?