A normál kazetta kicsinyített mása,

de csak 2 nyílás van rajta és nincs lyuk a hangtengelynek. A Mini-Cassette , vagy minicassette - nem tévesztendő össze a mikro kazettával - egy mágnesszalagos audió kazetta formátum, amit a Philips vezetett be a piacra 1967-ben. Elsősorban diktafonokban használták. Meglepő módon a mini kazettás rekorderek nem tartalmaztak lendkereket hangtengellyel és nyomógörgőt. Az ötvenes évek végének és a hatvanas évek elejének orsós mini magnói működtek ezen az elven. Egyszerűen csak meghajtották nagy áttételen keresztül a felcsévélő orsót. Állandó szalagsebesség sem volt, mivel az orsó átmérője a szalagmennyiség függvényében változott. Nagyjából 2,4 cm/sec- re adódott a sebesség átlaga, ami kb. a normál kazettáénak a fele. Katasztrófálisan rosszak voltak a műszaki adatok, de beszéd felvételére így is megfelelt a mini kazetta. A telefonos üzenetrögzítők első generációja ezért előszeretettel használta a formátumot.

Érdekes módon a normál kompakt kazetta elterjedésének idején többen a mini kazettában látták a jövőt, pl. Stanley Kubrick "Mechanikus narancs" című sci-fijében a főhős ebben a formátumban hallgat komoly zenét, ami arra utal, hogy a jövőben egyre kisebb méretű hordozókon, egyre jobb minőségben hallgathatunk majd kedvenceinket. Nem egészen így történt, most már tudjuk.

Állítólag létezett egy adapter, amivel normál kazettás magnóval lejátszhattuk a mini kazettát, de ha kicsit méregetünk, rájövünk, hogy ez lehetetlen és bár a wiki is írja, de forrást nem jelöl hozzá.

A formátum megmaradt a diktafonok és az üzenetrögzítők világában, bár a számítástechnikában való felhasználásra is vannak példák. A Philips P2000 otthoni számítógép adattárolójaként is funkcionált mini kazetta. Természetesen itt már problémát jelentett a változó sebesség, ezért szervó áramkörös szabályzást alkalmaztak.

Létezett még egy un. MDCR egység a nyolcvanas években, amit bármilyen számítógéphez lehetett csatlakoztatni külső tárolónak. Széleskörűen nem terjedt el, az USA-ban használták pár modellhez. Külső kezelőszerveket nem tartalmazott.

Források: wikipédia, cassetterecorder-museum.com, old-computers.com

 

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?