Philips Digital Compact Cassette.A MiniDisc nagy ellenfele volt, de hamarabb elhalálozott nála.

 A DCC formátumot a Philips és a Matsushita vezette be 1992 környékén és a kompakt kazetta utódjának szánták, a mérete meg is egyezett vele csak precízebb volt a kivitele.Közvetlen vetélytársa a MiniDisc volt. Egy harmadik formátum is benne volt a versenyben a DAT, de az inkább a stúdiótechnika felé orientálódott.A DCC felvevő visszafelé kompatibilis volt, ezért a tulajdonos úgy megismerhette a digitális hangzásvilágot hogy nem kellett neki megválnia régi analóg kazetta gyűjteményétől.

Az első DCC felvevőket a Firato Consumer Electronics Show-n Amszterdamban mutattták be 1992-ben. Abban az időben, nem csak a Philips és a Panasonic (Matsushita), hanem más kapcsolódó márkák, mint a Grundig és Marantz is megjelentek készülékeikkel.Többféle kategóriát vezettek be a gyártók a következő években, köztük a hordozható lejátszókat és felvevőket, valamint a műszerfalba építhető DCC / rádió-vevő kombinációt autóipari felhasználásra.1995 novemberében a "HCC dagen" számítástechnikai vásáron Utrechtben ,a Philips bemutatta a DCC-175 hordozható felvevőt, amelyet csatlakoztatni lehetett egy IBM -kompatibilis PC-hez  "PC-link" kábel segítségével. Ez volt az első (és egyetlen) DCC-felvevő, amelyet számítógép vezérelhetett.

A DCC-t forgalmazták Európában, az Egyesült Államokban és Japánban, de csendben megszűnt 1996 októberében, miután a Philips belátta, hogy nem sikerült megvalósítania jelentős piaci részesedést a formátumnak, és nem hivatalosan elismerte a Sony győzelmét.

A rendszerről. A   szalagon   a   kétirányú   lejátszás   céljára   kilenc-kilenc mágnescsíkot  helyeznek  el.  Ezek  közül  nyolc  csík   a   digitális hangjeleket, egy csík pedig a kísérő segédjeleket tartalmazza.  A  fej alkalmas   a   digitális   felvétel   készítésére   és   lejátszására, egyszersmind képes lejátszani a  hagyományos,  analóg  kazettákat  is.Érdekesek  a  vékonyréteg technológiával  gyártott  és   a   mágneses ellenállás elvén működő fejek is. Itt  a  feszültség  nem  a  vasmagon elhelyezett tekercsben indukálódik, mint  a  hagyományos  fejekben.  A szalag  mágneses  tere   a magnetorezisztiv   (MR)   elem   villamos ellenállását változtatja meg, és ez az ellenállásváltozás az MR elemen átfolyó egyenáram hatására  feszültségingadozást  hoz  létre  az  elem kapcsain.

 Kis  szalagsebességgel,  keskeny  szalagra   még fejlett technikával sem  lehetne  felírni  a  CD  lemezeken elhelyezett óriási (5Gbit) adatmennyiséget. Ezért  a  DCC  rendszer  a rögzítés során - szubjektív  akusztikai  elvek  figyelembevételével  - jelentős kódsűrítést hajt végre. Maga az alapelv hasonló a  Sony  MiniDisc kódsűrítéséhez, de kiviteli elvében és részleteiben is különbözik attól.Itt használták a PASC (Precision Adaptive Sub-Band Coding)  információ  sűrítő kódolást. A  PASC kódoló működési elvét nem csak egyszerűen az  elmélet  alapján,  hanem hosszú  ideig  végzett  szubjektív  meghallgatási  kísérletek   nyomán határozták meg.Ily  módon  sikerült   a  CD  lemez  44100Hz-es  mintavételi frekvenciájából és  16  bites  felbontásából  adódó  kétcsatornás  jel másodpercenként összesen 1,4112Mbit-es információáramát 0,3528Mbit-re, tehát épp a negyedére csökkenteni. Ez 8 csíkra  szétosztva  csíkonként 44,1kbit/sec  információsűrűséget  jelent,  aminek  a   rögzítése   az eredetileg 12-15kHz sávszélességű analóg kazettán még mindig technikai csúcsteljesítménynek  minősíthető.A kódolóhoz tartozik a CIRC hibajavító rendszer ami 1,45mm átmérőjű jelkiesést (ez mind  a  nyolc sávot  lefedheti),  vagy  egy  teljesen  hiányzó  csík  kódjait  is képes hibátlanul helyreállítani.

Van  azonban a rendszernek néhány hátránya is.  Másolatot  csak  a  PASC dekódolás utáni jelről lehet készíteni, ami azért hátrányos,  mert  az eddigi tapasztalatok  szerint  a  zenei  műsor  minősége  az  ismételt kódolás/dekódolás következtében rohamosan romlik, akár élvezhetetlenné is válhat. Egyébként is: az SCMS (Serial Copy Managment System)  jelzi a másolaton a másolás tényét,  és  a  rendszer  a  másolatról  további másolatot már nem enged készíteni. Az SCMS  rendszer  megkerülésére  a magasan integrált és igen bonyolult kódoló miatt aligha van esély.

A megkaparintott példány aminek a hátulján furcsa módon "made in japan" felirat díszeleg, még a kifolyós SMD kondenzátorok korszakában készült, ezért kicsit dolgozni kellett rajta hogy feltámadjon, de utána kiválóan üzemelt.A műsoros kazetta nagyjából CD minőségben szól álló fejjel !! Persze elektronika van benne bőven. A mechanika robosztus időtálló kivitelű. Az egész szerkezet újszerű benyomást kelt még 20 év után is.

A polcomon persze békésen megfér egymás mellett a két egykori nagy ellenfél.

Lázár Tibor  (forrás:Wikipédia,Philips: DCC Fundamentals)

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?