Végtelenített lejátszást biztosító rendszer 1964-ből

Stereo8, vagy nyolc sávos kazetta egy mágnesszalagra épülő  hangfelvételi technológia. Főleg az USA-ban volt népszerű a kompakt kazetta megjelenéséig. 1964-ben vezette be egy konzorcium, aminek a tagjai voltak az Ampex, RCA, Ford Motor Company és a General Motors. Európában nem nagyon ismerték, csak az Egyesült Királyságban aratott mérsékelt sikereket.

A szalagon 8 sáv van, ami 4 sztereó műsort tartalmazhat, különböző magasságokban. A fejegység pozíciójának változtatásával érhetjük el a sávokat. A kazetta tartalmazza a nyomógörgőt is, ami a felső képeken jól látható. A szalag egy végtelenített pályán megy folyamatosan, amikor újrakezdődik a műsor, akkor sávot válthatunk, és más fog szólni, de sztereó üzemmódban ezt négyszer tehetjük meg maximum. Persze voltak törekvések az automatikus sávváltásra is. A szalag egy bizonyos pontját vezető réteggel vonták be, amikor a fejhez ért ott rövidrezárt egy érintkezőt, és a készülék sávot váltott. Ez hosszú instrumentális zenéknél bizonyos idejű szünetet eredményezett.

 

A formátum népszerű volt a virágzó autóiparban. 1965-ben a Ford Motor Company bemutatta gyárilag telepített nyolc sávos készülékét három modelljébe ( Mustang , Thunderbird , és Lincoln )  Az 1967-es modellévben, a Ford felajánlotta, hogy az összes járművébe beépíti ezeket a készülékeket. Nyolc sávos lejátszók szériafelszereltségei voltak a legtöbb Rolls-Royce és a Bentley autónak, amit ebben az időszakban eladtak az Egyesült Királyságban és világszerte. Opcionális 8 sávos magnó  volt sok személy- és tehergépjárműben még a 1980-as évek elején is. 1966-tól az asztali lejátszók is egyre népszerűbbek lettek, és hatalmas sikereket ért el a formátum azáltal, hogy otthon és az autóban is lehetett ugyanazt a kazettát hallgatni.

Az RCA 1970-ben kvadrofon 8sávos kazettát is készített, a Ford pedig partner volt az autóba építhető kvadro készülékek támogatásában. A rendszer 4 különálló mátrixolás mentes csatornából állt, ellentétben a Columbia és a CBS Records által használt SQ lemezekkel. Értelemszerűen itt csak két különálló műsorsáv fért rá a szalagra. Egy ideig sikeres volt a dolog, de aztán szép lassan feledésbe merült.

A 8sávos rendszernek számos hátránya volt, ami a bukását okozta:

-Nem volt visszacsévélés

-Sávváltásnál bizonytalan volt a rendszer, és sűrűn begyűrte a szalagot

-A készülékben hagyott kazetta nyomógörgője eldeformálódott

-A sávváltást jelző vezető csík leesett

-A kazetták nem voltak túl hosszú életűek, főleg az olcsóbbak

 

1982-re kivonták a forgalomból a lejátszókat, az utolsó műsoros kazetta pedig hivatalosan 1988-ban jelent meg. Egyes források szerint, a latin amerikai országokban még 1995-ben is lehetett vásárolni ilyen eszközöket. Pár előadó saját szakállára még később is kiadta különleges albumait ebben a formátumban. A texasi RTB2 zenekar "we are a strange man" című albumát 2011-ben jelentette meg 8sávos kazettán.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?