A Samsung által fejlesztett videó formátum

1985-ben a SONY bemutatta a Vide8 analóg rendszert, ami sokkal kisebb, és praktikusabb volt otthoni videófelvételek készítésére, mint az akkortájt egyeduralkodó Betamax és VHS formátumok. A Samsung ezt akarta túlszárnyalni, amikor 1986-ban bejelentette a 4 mm-es videokazettát, amit szabadalmaztattak is. Maga a 4mm-es szalagszélesség már nem volt világszenzáció, mert a DAT is ilyet használ, és ekkor már prototípus szinten létezett, na de ugye az csak hang felvételére alkalmas. Úgy gondolták megnyitják az utat a zsebdiktafon méretű kamkorderek irányába. Az 1986-os "Korea Electronics Expo" kiállításon be is mutattak egy felvevőt, és egy asztali lejátszót, amivel díjat nyertek.

 

A korabeli újságok szenzációként írtak az új fejlesztésről, és már a Video8 utódját látták benne, ezzel is bizonyítva a Samsung kialakulóban lévő globális piaci szerepét. Az új médiumra 80 perc műsor fért rá, és erősen hasonlított a DAT kazettára. A lenti első ábrán a Video8 frekvenciaspektruma látható, mellette pedig a Video4 (nevezhetjük így is) rendszeré. Láthatjuk, hogy a keskenyebb szalag miatt a vlágosságjel sávja lejjebb tolódott, és kisebb is lett valamennyivel, ami információvesztést jelent. Ez valószínűleg a felbontás csökkenésében jelentkezett, de a jel/zaj viszonynak sem tett jót. Az FM hangvivő is elmaradt, és helyette egy 0,41 mm-es csík volt fenntartva a szalag alsó részén a hang számára. Az álló hangfej miatt tehát a hangminőség is romlott, és ha a szalag széle fodrozódott, akkor az drámai következményekkel járt.

A Video4 nem került ki a piacra, a Samsung történetében mindenütt megemlítik a létezését, de 1-2 újságcikken, és a legfelső elmosott képen kívül szinte semmi nem található az interneten. 1989 februárjában, egy magyar villamosmérnök, aki a Samsungnál járt tanulmányúton, szintén megemlíti a formátum létezését a Rádiótechnika Évkönyv lapjain. Konkrét modell fényképével is szolgál, amin ott díszeleg a nagy négyes. Ez a lenti képen látható SV-C4000.

Egy újságcikkben találtam a lenti képet, ami azt bizonyítja, hogy legalább 3 hordozható felvevő, és 1 asztali lejátszó prototípus létezhetett, de a Samsungnak beletört a bicskája a Video4 bevezetésébe. A technikai problémákon kívül ebben mi játszott még szerepet azt nem tudjuk.

A kilencvenes évek elejétől már Video8 modellekkel léptek piacra. Ilyen volt például a VC-E805P, ami kicsit hasonlított egy másik cég termékére, amint az a legalsó képből is kitűnik. Valószínűleg jobban jövedelmező ötlet volt egy sikeresen bevezetett  terméket lemásolni, mint egy bizonytalan kimenetelű saját fejlesztést erőltetni.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?