58 éve született John Philips

 

85 ÉVE, A MAI NAPON SZÜLETETT "PAPA" JOHN PHILIPS GITÁROS ÉS ÉNEKES A MAMAS AND THE PAPAS EGYÜTTESBŐL.

"Nem csak Kalifornia álmodott róluk."

A dübörgő rockzene, a soul és rhythm and blues időszakában, a hatvanas évek második felében működött, a vokális stíllus egyik legnagyszerűbb formációja, a The Mamas and Papas. Az együttest John Phillips alapította korábbi folkrock csoportok romjain. Főnök, első számú szerző, szervező és „hang” egy személyben. Szervezői tevékenységét az együttesen kívülre is kiterjesztette. A kanadai Denny Doherty és Michelle Plillips is kivették részüket a dalgyártásból, akárcsak az utoljára csatlakozó, termetes Cass Elliott, aki joggal kapta a "Mama" nevet és John lett a "Papa". John különös ismertetőjele, hogy a legforróbb kaliforniai nyarak idején is ritkán mutatkozott fejfedő, leginkább kucsma nélkül.

A New Yorkban alakult társulat 1965-től a nyugati parton telepedett le. Első kislemezük, a Go, Where You Wanna Go még ebben az évben megjelent, akárcsak a világhírnevet jelentő California Dreamin’ is. A következő év hozta az első albumukat, az If You Can Beleve Your Eyes and Ears-t, amely vezette a Billboard 200-as listáját. Másik világra szóró szóló daluk, a Monday Monday is 1966-ban jelent meg, listavezető lett és Grammy-díjat is kapott.. A Mamas and Papas 1967-ben fellépett az első jelentős fesztiválon, a kaliforniai Montereyben, melynek egyik fő szervezője John Phillips volt. Dalaik hallhatók a fesztivál négylemezes válogatásán, de önállóan is megjelentek.

Már 1966-ban voltak személyes összezördülések, egy időre Michelle kivált a kvartettből, Jill Gibson állt a helyére. A montereyi fesztiválon ismét együtt szerepeltek. Mama Cass szólósikere, a Dream a Little Dream of Me után, 1968-ban a klasszikus felállás megszűnt, bár John igyekezett életben tartani az együttest, de ez csak 1972-ig sikerült.

Nem volt hippibanda a Mamas and Papas, de a virággyermekek lelkéből énekelt, a California Dreamin a himnuszuk lett. Három említett világslágerén kívül az együttes jegyezte a kitűnő Got a Feelin, a Creque Alley című saját számokat, valamint a Do You Wanna Dance, az I Saw Her Again, I Call Your Name, a Spanish Harlem, vagy a Dancing In The Street című feldolgozásokat, mind nagy siker lett.

A "Monday, Mondayt" énekelte-játszotta többek között Herb Alpert, Marianne Faithfull, Petula Clark, a Fifth Dimension, Sergio Mendes és Brasil 66. A "California Dreamint" repertoárjába vette George Benson, José Feliciano, Lionel Hampton, Queen Latifah, a Carpenters, a Beach Boys, a R. E. M és a Seekers.

Összesen 11 daluk került a Top 40 listára, s világszerte közel 50 millió lemezüket adták el, számos válogatásuk jelent meg. Az együttes a rock halhatatlanja és bekerült a vokális együttesek dicsőségcsarnokába. Mama Cass képességeihez mérten szerény szólósikereket aratott. Több kislemeze jelent meg, egyikük sem volt túlzottan kelendő. A poptörténet egyik legszebb hangú énekesnője londoni koncertjét követően hunyt el 1974-ben szívroham következtében. John Phillips, 1962 és 1968 között volt Michelle férje. Az együttes feloszlása után dolgozott Jimi Hendrix-szel, Janis Joplin-al, Patti Labelle-lel, a Hall and Oatesszal, John Denverrel, a Fifth Dimensionnal , közreműködött Mama Cass és mások lemezein. Ő írta barátjának Scott MacKenzinek az "If You Going to San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in your Hair" című hippi himnuszt. Journeymen néven saját együttese volt a hetvenes években. 2001-ben hunyt el szívrohamban, Doherty 2007-ben halt meg, Michelle ma is jól tartja magát.