Együttes repülőgépe 43 éve, 1977. OKTÓBER 20-án zuhant le

43 ÉVE, 1977. OKTÓBER 20-ÁN A LYNYRD SKYNYRD EGYÜTTES BÉRELT REPÜLŐGÉPE LEZUHANT A MISSISSIPPI MOCSÁRVIDÉKÉN.

Ez a fura nevű együttes Floridában jött létre, amikor is 1965-ben a Jacksonville-i főiskolán Ronnie Van Zant, Gary Rosington és Allen Collins megalakították a My Backyard elnevezésű formációt. Néhány hónappal később csatlakozott hozzájuk Larry Junstrom és Bob Burns, s így lett teljes a zenekar. Zenéjük kezdetben blues-rock alapokra épült, és erősen éreződik a Free, a Yardbirds és a Rolling Stones hatása.

1968-ra kristályosodott ki saját zenei világuk, mely a hard rock irányzatán belül az úgynevezett southern rock stílust testesíti meg. 1970-ben vették fel a Lynyrd Skynyrd nevet, mely egykori tornatanáruk Leonard Skinner nevének délies kiejtéséből származik. Kezdetben a banda nem sok sikert aratott, lemezük sem nagyon jelent meg (az első kislemez 1968-ban került a polcokra). Végül Al Kooper zeneszerző, producer az aki felfedezi őket és kiadja első albumukat, a Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd-et. A lemezfelvételek alatt csatlakozott hozzájuk az ex Strawberry Alarm Clock tag, Ed King. Ezzel kialakult a banda sajátos zenei hangképe mely a három gitáros játékra épült. A nagylemezről a "Free Bird" című szám felkerült a Bilboard toplistára és megalapozta a zenekar országos ismertségét. Népszerűségük tovább nőtt a Who együttessel való közös turnéjuk során.

1974-ben kiadták a Second Helping című korongot, mely meghozta számukra az igazi nagy sikert, többszörös platinalemez lett és No.12.-ik a sikerlistákon. A lemezen található "Sweet Home Alabama" című szám az együttes védjegye és egyben legnagyobb sikere lett. Harmadik albumuk megjelenése után Ed Kinget kirúgták az együttesből, de hiába kerestek utánpótlást a meghallgatások nem jártak eredménnyel. A megoldás azonban közelebb volt mint gondolták, kiderült ugyanis, hogy az egyik háttérénekesük öccse kitűnő gitáros, aki megfelelt Van Zant és Collins elvárásainak. Ő volt Steve Gaines, akinek csatlakozásával ismét három gitáros játékát élvezhették a rajongók. Ebben a felállásban vették fel az One More From The Road című dupla koncertalbumot mely nagyon szép sikert aratott.

Sajnos baljós események kezdtek begyűrűzni a banda életébe. Rosington és Collins egyaránt súlyos autó-balesetet szenvedett, ami nagyban hátráltatta következő stúdióalbumuk felvételeit. A sokak által legjobb lemezüknek tartott Street Survivors megjelenését követően, az együttest szállító repülőgép lezuhant és Ronnie Van Zant valamint Steve Gaines és testvére Connie Gaines meghalt. Sokáig úgy tűnt, hogy ezzel a Lynyrd Skynyrd története véget ért, de szerencsénkre 1988-ban Rosington, Ed King és Leon Wilkeson kiegészülve Johnny Van Zant-tal újból életre keltették az akkora már legendássá vált formációt. A Southern By The Grace Of God című koncertlemez sikerén felbuzdulva az új összeállítás folytatta a munkát és további nagyszerű korongokat adott ki. Legfőbb zenei jellegzetességeik megmaradtak, annak ellenére, hogy a tagok folyamatosan változtak. Sajnos 2001-ben Leon Wilkesont holtan találták szállodai szobájában, halálának oka máig ismeretlen. 2010-ben már csak Rosington maradt az eredeti felállásból, de így is nagyszerű rockzenét produkálnak és népszerűségük az évek múlásával sem csökkent.