A balladák koronázatlan királya

 

A szentimentális balladák koronázatlan királya viszonylag későn kezdte zenei pályafutását. Egyetemi tanulmányai után mérnökként, majd váratlan fordulattal lelkészként tevékenykedett. Ez az utóbbi kitérő azonban jót tett neki, hiszen bensőséges viszonyba került a soul és a gospel izgalmas zenei világával, s csak ezután szentelte tehetségét a zenének. Kiváló hangi kvalitásait és szaxofonosi tudását kamatoztatva 1978-ban csatlakozik a The Commodores együtteshez, ahol hamar részese lesz a sikernek és a közismertségnek. Mint az együttes tagja elsősorban a rhythm & blues hangzásvilágát képviseli, de már ekkor kitűnik vonzódása a balladák és a szerelmi lírát képviselő számok iránt. Mint zeneszerző is bemutatkozik és ő lesz a Commodores legnagyobb sikereinek szerzője: Easy, Three Times A Lady. A nyolcvanas évek elején egyre többet dolgozik "idegen" előadókkal, így jelenik meg Kenny Rogers-szel közösen készített száma a Lady, mely rögtön a slágerlisták élére ugrik. Hasonló sikert arat a következő év elején a Diana Ross-szal készített duettje, az Endless Love, mely egyúttal az azonos című Brooke Shields film betétdala. Ez a szám a Tamla Motown lemezkiadó cég legsikeresebb kislemeze, hiszen több mint kilenc héten keresztül vezeti a sikerlistákat.

Eme sikereket követően Richie úgy dönt, hogy szólókarrierbe kezd, és kilép a Commodores tagjai közül. 82-ben lát napvilágot első szólóalbuma melynek címe egyszerűen: Lionel Richie. A korong azonnali siker, több mint négymillió példányt adnak el belőle. Az albumról kimásolt kislemez, a Truly a slágerlisták élén tanyázik heteken keresztül. Lionel Richie tehát már első önálló jelentkezésével helyet követelt magának a megasztárok között. A következő év újabb hatalmas sikereket hoz az előadónak. A Can't Slow Down olyan elsöprő siker, hogy csak Michael Jackson és Prince maradnak vetélytársként a piacon. A korongon található számok mindegyike önállóan is siker, de közülük is kiemelkedik a Hello, és az All Night Long amelyek több mint tízmillió példányban kelnek el. Szinte természetes, hogy az Év Albuma cím a Grammy díjkiosztáson ennek a korongnak dukál. Egyébként Richie igen sok Grammy díjat zsebelhetett be az idők fol

1949-ben született LIONEL (Brockman) RICHIE amerikai énekes, zeneszerző, producer.

Megasztári státuszát megerősíti, hogy a 84-es Olimpia záróünnepségén is fellép. 1985-ben Michael Jacksonnal együtt hozzák létre azt a lemezt, mely Afrika megsegítésére szolgál: a We Are The World című számot, amely megmutatta, hogy különböző stílusú zenészek is képesek produktívan együtt dolgozni, és erősítette azt a popzenei törekvést, hogy humanitárius problémákkal foglalkozó dalokat teremtsenek 1986-ban újabb nagy siker: a White Nights című film betétdala a Say You, Say Me. Következő albuma a Dancing On The Ceiling azonban elmarad a várakozásoktól és a négymillió eladott példányt Richie sikertelenségnek érzékeli. Több mint öt évig visszavonul a zenei élettől és csak producerként dolgozik. 1992-ben a Motown kiad egy gyűjteményes lemezt Back to Front címmel, de a korongon két vadonatúj dal is található. Mivel a lemez nem eléggé sikeres Richie ismét hallgatásba burkolózik és csak 1996-ban jelentkezik ismét.

Saját zenei hangzásvilágát megújítva 96-ban megjelenteti a Louder Than Words című nagylemezét, melyen a blues hangzását felváltja swing és a hip-hop. A korong csak mérsékelt közönségsikert arat és a kritika sem dicséri "halálra". Nem csoda tehát, hogy az 1998-as Time című albumon már megint a Richie eredeti zenei világát idéző dalok szólalnak meg. Mégis az igazi, áttörő visszatérés 2001-ig váratott magára amikor megjelent a Renaissance című album. Bár még korai lenne levonni a következtetéseket, úgy tűnik ez a lemez ismét a régi fényében mutatja az előadót és a lemez jónéhány száma eleve sikerre volt ítélve, ezt igazolja, hogy az Angel című szám villámgyorsan a listák élvonalába került tanyázik. Azóta megjelent lemezei nem keltettek különösebb feltűnést annak ellenére, hogy zenei anyaguk kimagasló, de a kritikusok szerint "hiányzik belőlük az igazi átütőerő". Lionel Richi tudását és muzikalitását ismerve, bizton érezhetjük, hogy zenéjében nemsokára ez is meg fog jelenni.