A Manfred Mann's Earth Band vezetője

 

1940. október 21.-én született Manfred Mann, brit billentyűs a Manfred Mann's együttes, s később a Manfred Mann's Earth Band vezetője.

"Mire a végére értem a gombolyagnak, azt hittem, hogy visszafelé haladok"

Manfred Mann a rockélet nagy alakja akinek mintegy öt évtizedes munkásságáról, különböző formációiról, azoknak cseréjéről, szólistakarrierjéről és a kapcsolódó bandákról sokat lehetne írni. Csak maguk az adatok egy külön könyvecskét kitennének. Ennyire alaposan nem áll módunkban itt bemutatni Manfred Mannt és társait de igyekszünk a legfontosabb eseményeket megemlíteni és röviden méltányolni azt a munkásságot mely a nevéhez fűződik.

Dél-Afrikában született és csak 1961-ben került Londonba ahol hamarosan ismert jazz-zongoristává vált. Első együttese egy jazz kvartett volt, amit 1962-ben alakított meg, Mann-Hugg Blues Brothers néven, ahol a másik névadó tag Mike Hugg vibrafonon játszott. Rövid idő múlva Mann átszervezte a zenekart, és a blues-jazz keverékű zenéről könnyedebb stílusra váltottak. Mann orgonára váltott, Hugg pedig átült a dobokhoz. A további tagok: Paul Jones ének, szájharmonika; Mike Vickers gitár, szaxofon; Dave Richmond basszusgitár. Zenéjükből mellőzték a jazzt, és az akkori időszak legnépszerűbb irányzatához csatlakozva, könnyen megjegyezhető, rhythm & blues alapú dalaikkal egyre nagyobb sikereket értek el. 1964-ben nevüket Manfred Mann's-re változtatták. A zenekar főleg Londonban és London környéki klubokban lépett fel. Első igazán sikeres slágerszámuk az: 5,4,3,2,1 volt, amit hamarosan újabbak követtek, szinte megállás nélkül, egészen 1969-ig köztük a Doo Wah Diddy Diddy, Pretty Flamingo, Ha, Ha Said The Clown, Mighty Quinn, Without You. A dalok sikerét nem befolyásolták a gyakori tagcserék sem. Még 1964-ben megjelent első nagylemezük amely erősen blues orientált volt. Bár a blues alapok mindvégig megtalálhatók későbbi számaikban, de egyre inkább poposabb hangot ütöttek meg.

Időközben, a 60-as évek végén Mike D'Abo, Klaus Woorman és Jack Bruce is megfordult az együttesben. 1969-ben Manfred Mann - saját bevallása szerint - belefáradt a kommersz muzsika játszásába. A következő két-három évben ismét a jazz zenével kísérletezett és megalakította a 13 tagot számláló Chapter Three elnevezésű zenekart, amelyben több fúvós is helyet kapott. Ám a kritika többször alaposan lehúzta őket, így a formáció 1971 közepére feloszlott. Mann kísérletező kedve azonban nem lankadt és még abban az évben új együttest alakított, Manfred Mann's Earth Band néven. Az új tagok: Colin Pattanden basszusgitár; Mick Rogers gitár, ének; Chris Slade dob. Stílusuk a rock, jazz és a rhythm & blues sajátos ötvözete volt, amely 1976-ban Chris Tompson gitáros énekes csatlakozásával még egységesebbé vált, s a korábbiakkal ellentétben a közönség és a kritika tetszését egyaránt elnyerték. Ez a banda több mint három évtizedig a rock élvonalában muzsikált és stílusukba állandóan újabb elemeket sikerült beépíteniük: hard rock, space rock és afrikai ethno.

A zenekar vezetője, és névadója, orgonistája és egyetlen állandó tagja Manfred Mann volt, aki 1983-ban Budapestre is eljött, és ennek a fellépésnek a zeneanyagát őrzi a "Budapest" című korong.

A 2000-es évektől kezdve Mann szólóban szerepel és mint zenei producer dolgozik, de alkotásai a rockzene maradandó értékeit képviselik ma is.