Brit Afro-beat együttes

Az Osibisa egy brit Afro-beat együttes, amelyet 1969-ben Londonban alapított négy külföldön élő afrikai és három karibi zenész.

"Zenéjük az igazi afrikai, karibi, jazz, funk, rock, latin, valamint a rhythm & blues és a highlife ötvözete." Az Osibisa volt a legsikeresebb és leghosszabb életű londoni, afrikai örökségű együttes, és nagyrészt a világzenének, mint piacképes műfajnak a létrehozója.. Ghánában az 1950-es években Teddy Osei (szaxofon), Sol Amarfio (dobok), Mamon Shareef és Farhan Freere (fuvola) a "The Star Gazers" nevű színvonalas együttesben játszott. Később Teddy Osei testvérével, Mac Tontoh trombitással kiegészülve alakultak át a "The Comets” nevű csapattá és 1958-as dalukkal, a "Pete Pete" -vel szerepelték Nyugat-Afrikában.

Osei 1962-ben Londonba költözött, hogy a ghánai kormánytól kapott ösztöndíjával zenei tanulmányokat folytathasson. – Itt 1964-ben megalapította a "Cat's Paw” nevű együttesét, ​​azt a korai „világzene” együttest, amely ötvözte a highlife, a rock és a soul-zene együttesét. 1969-ben Osei rávette Amarfio-t és Tontoh-t is, hogy csatlakozzanak hozzá Londonban, és az megszületett az "Osibisa" együttes. Az első felállásukban csatlakoztak még hozzájuk Grenada-ból Spartacus R. (basszus); Trinidad-ból Robert Bailey (billentyűs); az antiguai Wendell Richardson (szólógitáros és énekes); valamint a nigériai Mike Odumosu és Fred Coker (basszusgitár), és Lasisi Amao (ütők és tenor-szaxofon). 

A zenekar az 1970-es évek legnagyobb részét a világkörüli turnéján töltötte, és nagy közönségsikerrel szerepeltek Japánban, Ausztráliában, Indiában és Afrikában. – Ebben az időben Paul Golly (gitár), valamint az új ghanaiak, Daku Adams „Potato” és Kiki Gyan szintén a zenekar tagjai voltak. Az Osibisa 1980-ban fellépett egy speciális Zimbabwe-i függetlenségi ünnepségen, valamint 1983-ban a londoni Marquee Club színpadán is játszottak. A zeneiparban időközben bekövetkezett változások, elsősorban a punk és a disco megjelenése a zenekar sikereinek visszaesését jelentették. – A zenekar visszatért Ghánába, hogy felvételi stúdiót és színházi komplexumot állítson fel a fiatalabb zenészek támogatására. 

 Az 1990-es években zenéjüket sok CD-gyűjteményben már széles körben katalogizálták, de mivel többségük "jogosulatlan" volt, így semmilyen jogdíjat nem fizettek a zenekar számára. Osei 1996-ban megreformálta a zenekart, és a sok korábbi lemezük már legálisan kezdett CD-n ismét megjelenni. – A revitalizált együttes továbbra is aktív, bár Osei egy közben elszenvedett stroke következményei miatt csökkentette turnéjának ütemezését. Sikeres nagylemezeik sora az 1971-es Dawn albummal indult, s ezt követte a még ez évben a legnagyobb sikerű Voyaya, majd 72-ben jelent meg a Heads című korong, majd jöttek sorban a 73-as Happy Children, a 74-es Osisbirock, a 75-ös Welcome Home és a 76-os Opah Awake, hogy csak a legsikeresebbeket említsük. Utolső albumuk 2021-ben jelent meg stílusosan New Dawn címmel.

Az Osibisa egy kifejezetten energikus előadást mutatott be Indiában, a 2010. november 28-i Fest rendezvényen a Kalaiarangam Corporation-nél, a Tamil Nadu-i Coimbatore-ban. Az „Osibisa” nevet egykor a dalszövegekben, az albumjegyzetekben és interjúkban úgy jellemezték, hogy azok „kereszteződéses ritmusok, amelyek felbomlanak, majd egyesülnek a boldogságban”, de valójában az "osibisaba”, a „fante”, azaz a "barátok" szó a nyelvükön az egész nagyvilágot jelenti. Stílusuk nagyban befolyásolta a korszerű, feltörekvő afrikai zenészeket és ez még napjainkban is így igaz.