A DVD megölte, aztán újra feltámadt egy ideig.

 A CD-hez köthető különböző formátumok leírásait több könyvben írták le, amelyeket színekkel különböztettek meg egymástól.

Fehér Könyv: A Video CD és a Super Video CD leírását tartalmazza.A VCD 1.0 és 2.0 szabványok esetében egy sima, 1150 kbit/s-os konstans bitrate-tel tömörített MPEG-1 fájl. A két támogatott TV szabvány a PAL és az NTSC szabvány. A PAL rendszer esetében 352*288 pixeles (képpont) a kép, az NTSC szabványú VCD-k képe 352*240 pixeles. A sztereó hangcsatorna tömörítése mindkét esetben 44,1 kHz-es mintavételezési frekvenciával (hang CD) 224 kbit/s. A kép minősége körülbelül a VHS videomagnó minőségének felel meg, a hangja pedig a HIFI videó készülékekével egyezik. Az egy CD-re felvehető film hossza megegyezik a CD hosszával. Tehát 74 perces CD-re 74 perc fér rá.

A videó lemezen való tárolásával többen is próbálkoztak, a hetvenes években az RCA kifejlesztett egy a filmet analóg módon tároló kapacitív 12"-os vinyl lemezt, de ez rossz minőségű és drága volt.1979-ben a Philips bemutatta az optikai LaserDisc-et , ami körülbelül 30 cm átmérőjű (szintén 12").Ez már a VHS-nél jobb minőséget tudott produkálni, de a magas ár miatt nem bírt elterjedni.Aztán jött az audioCD ami a zeneiparban sikeres volt, de csak kb 5 perc képanyag fért  rá, de ezt digitális hanggal kiegészítve ebből is lett egy formátum a CD-V.

A kilencvenes években aztán jöttek az MPEG kódolások és hibajavító adatok feláldozásával (hogy több hely legyen) megszületett a VCD.A játékfilm ráfért 2 db lemezre viszonylag jó minőségben.Pár nagyobb mozit ki is adtak.Egy dolog azonban nem volt megoldva, a másolásvédelem, és ez kicsit zavarta a kiadókat.Később lett VCD 2.0 de itt csak több lett a hangsáv meg a menüt is tudta kezelni.Az alsó és felső képen az első  (valószínűleg az utolsó is)  hivatalosan kiadott magyar VCD látható az INDUL A BAKTERHÁZ.Saját példány:-)

Sok ázsiai országban ahol a DVD-t nem tudták megfizetni jobban el bírt terjedni és még a nagy stúdiók is hozzájárultak a sikerfilmek forgalmazásához.Volt azonban egy nagy hátrány, ha feliratos volt a lemez azt a műsorral együtt kellett felvenni és utólag nem lehetett eltávolítani.Hatalmas előny viszont hogy máig szinte minden lejátszón meg lehet nézni ezeket a lemezeket.Innen továbblépés a Super Video CD volt ami már MPEG-2 kódolást használt és képminősége közelített a DVD-hez, de csak 38perc anyag fért rá, a 80 perces lemezre 40-45perc ami éppen egy sorozat epizódhoz elég.Valójában a kínai kormány támogatásával indult a fejlesztés, hogy a DVD licencdíjait leszorítsák.Három független erőfeszítésből került ki győztesen ez volt a CVD , SVCD , és a HQ- VCD.A képen Kínában gyártott PHILIPS SVCD player látható, ismernie kellett a SVCD , CVD , VCD 2.0 , VCD 1.1 és audió CD-ket .

Európában főleg házi videotárolásra használták, de hogy mit adtak ki rajta Kínában nem tudom mert egy hosszabb filmhez 4db kellett volna.A VCD még egyszer feltámadt a DVD kezdeti időszakában , amikor még drágák voltak a lemezek.A filmet letömörítették 2 db VideoCD-re, de amikor már az asztali lejátszók le tudták  játszani a Divx-et  ez is értelmét vesztette.


Lázár Tibor    (forrás:Wikipédia)

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?