Gondoltátok volna, hogy 1969-ben lehetett videomagnót kapni?

Az első fekete-fehér videoformátumot az AMPEX fejlesztette ki 1956-ban.A PHILIPS 1968-ban viszont már megcélozta az otthoni felhasználók piacát.Létrehozta az LDL analóg rendszert, amely 2,2 Mhz-es sávszélességgel 1,27 cm széles szalagra kb 45 percnyi TV műsort tudott rögzíteni színek nélkül.

1969-ben a Philips bemutatta a 26. Rádió Kiállításon Stuttgartban és a Hannoveri Vásáron az LDL 1002 videót. Grundig  BK 100 típusjelzés alatt is forgalmazták a modellt. A televíziós programok felvétele először így lett elérhető az otthoni felhasználók számára.Az eszköz ára 2000$ alatt volt.

A készülék mérete és súlya megegyezett a vele egykorú hangrögzítőkével.Tuner és modulátor még nem volt benne, egy hatpólusú DIN csatlakozón keresztül tudott felvételeket készíteni és lejátszani.Bár az AMPEX cég 1961-ben már alkalmazta a forgófejes letapogatást, mivel az állófejek már nem bírtak a videojel magasabb frekvenciasávját átvinni, de csak innentől kezdett széles körben elterjedni.

A képeken saját készülékem látható amely működőképes, de képet már nem fog adni többet mert akitől vettem kitörte a fejmagokat belőle:-(  Van még egy példány az országban, fel is vettem a tulajjal a kapcsolatot, ha sikerül feléleszteni és lejátssza a szalagot is akkor kiegészítem vele a cikket.A videomegosztó portálon viszont bemutatnak egyet működés közben.

Az LDL eszközök voltak  technikai elődjei a VCR  kazettának, ami  1971-ben lépett a piacra .Ezt a formátumot tartják az első kereskedelmileg sikeres videokazetta formátumnak amit otthoni használatra készült.Azért nem került a kihalt rovatba ez a szerkezet, mert valójában el sem tudott terjedni.

Még itt is fellelhető információ a készülékről.

Lázár Tibor   (forrás:Wikipédia)