V-cord egy analóg videókazetta formátum, amit a SANYO fejlesztett ki

1974-ben jelent meg a V-cord I , amivel 60 percet lehetett rögzíteni egy kazettára. 1976-ban jött a V-cord II , és ezzel már 120 percre nőtt a játékidő. Ez volt az első videókészülék, ami kétsebességes volt, és ezzel a Betamax komoly konkurenciája lett egy rövid ideig. A kettes verzió tokjában vékonyabb szalag volt (jobboldali kép).

A korai V-cord I-es gépek csak fekete-fehérek voltak, és nem tartalmaztak visszacsévélő mechanizmust, azt egy külön szerkentyű végezte. Mint a lenti képen is láthatjuk a szalagot a befűző mechanika majdnem körbe tekeri a fej körül. Az LP üzemmódot érdekesen oldották meg. A sebességet a felére csökkentették, de csak minden második félképet rögzítettek, amit lejátszáskor kétszer olvastak ki. Természetesen így sokat romlott a kép minősége, ezért a késői modellekbe már raktak egy kapcsolót, amivel a tulajdonos eldönthette hogy így használja az LP üzemmódot, vagy hagyományos módon mindkét félképet rögzíti, de rosszabb jel/zaj viszonnyal, és áthallással.

Túl sokan nem gyártották ezt a formátumot, csak a SANYO és a TOSHIBA. Összesen ennyi készülék volt: Toshiba KV-4000, KV-4100, és a KV-4200; és Sanyo VTC-7300, VTC-8000, és a VTC-8200 V-Cord I / II VCR (1976). A Betamax és a VHS térnyerésével kihalt gyorsan. Lenti képen egy 1976-os Sanyo VTC-8200 modell látható.

Időközben egy igazi ritkaság is lencsevégre akadt, SANYO-VTC-7100 hordozható konfiguráció. Gyűjtő kolléga mentette meg az utókornak.

Végezetül egy kép a magnó belsejéről.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?