Az időutazás kimeríthetetlen téma

Többször lerágott csont, de még mindig folyamatosan gyártják az időutazós filmeket. Soha nem unja meg a nagyérdemű, állandóan eladható kategória. Az időgép a mozgókép „édestestvére". Mindkettő 1895-ben született, H. G. Wells is ekkor írta meg korszakalkotó regényét, és sikerének köszönthetően az időutazás rövid időn belül az egyik legnépszerűbb témája lett, előbb a fantasztikus regényeknek, majd később a filmeknek is. Minden tisztességes sci-fi sorozatban kötelező legalább egy időutazós rész. Lassan oda jutunk, hogy be kellene tiltani, de a "megváltoztatni a megváltoztathatatlant" érzése mindig izgatta a nézőket.

A klasszikus paradoxon, hogy valaki visszamegy az időben és megakadályozza a saját születését teljesen ellentmond a józan észnek, ezért sokan úgy gondolják: léteznie kell valamilyen törvénynek, amely ezt megakadályozza. Hasonló indoklással próbálták bebizonyítani azt is, hogy az időutazás lehetetlen. A tudomány mai állása és az Einstein képleteit tanulmányozó tudósok szerint pedig semmilyen fizikai törvény nem sérti meg az időutazás lehetőségét, valószínűleg nagyon nehéz lenne megvalósítani, de nem lehetetlen. Tegyük fel, ha a jövőben feltalálják az időgépet, akkor miért nem találkoztunk eddig a jövőből jött emberekkel? Persze az nekik a múlt lenne és arra ugyanúgy vonatkozik a paradoxon, na ezt hagyjuk, mert a filmek is ebből élnek.

A poszt célja megtalálni azokat a szerkezeteket, amikről tényleg hihető, hogy időgépként funkcionálnak. Természetesen van egy kupac olyan film is, ahol más módon utazgatnak, pl. valamilyen anomália folytán, vagy jön valami köd, esetleg bemennek egy titkos szobába, az egyénnek vannak ilyen speciális tulajdonságai, de sokféle módot agyaltak ki arra, hogy valaki más korban találja magát. Ezekkel az alkotásokkal nem foglalkozunk, csak olyanokkal, ahol fizikai valóságában létező gép nyitja meg a negyedik dimenziót. Az egy dolog, hogy a legtöbb filmben nem ez a lényeg, hanem a cselekmény. Természetesen a lista a saját véleményemet tükrözi és időnként spoilereket tartalmazhat.

Mitől látszik hihetőnek egy időgép? Először is valószínűleg hatalmas energia kell a működéséhez, - mert ugye nem szoktak gombelemmel teret görbíteni - tehát az akkumulátoros dolgok nem túl realisztikusak. Másodszor nem hinném, hogy csak úgy állítgathatjuk a dátum számlálót és egy kapcsoló aktivizálásával már indulunk is egy szál pólóban. Hihetőbbnek tűnik, hogy az egész egy nagy projekt, amihez több ember, vagy cég összehangolt munkája szükségeltetik.

10. H.G.Wells több verzióban létező időgépe

A klasszikusok klasszikusa nem maradhat ki a listából. Több feldolgozásban többféle szerkezet létezett. 4 filmet találtam, amiben Wells időgépe szerepelt, ezek 2 féle sztorival készültek. Az 1960-ban forgatott moziban a képen bal oldalt fent látható modell üzemelt, egyszerű mechanikus megoldásokkal, alatta a felújított verzió gépe, amit a 2002-ben készült remake-ben láthatunk. Mindkét filmben a főhős nagyon sokat megy előre az időben, bár az alsó gép már 2 darab forgó tányérral rendelkezik, de a mechanikus időszámláló és a kézifék szerű indítókar nem teszi túl hihetővé az időutazást.

 

Jobboldalon fent az "Időről időre" című film időgépe 1979-ből. Itt már a működésről is mesélnek. A szerkezet tetején lévő parabola tükör - ami inkább hősugárzónak néz ki - összegyűjti a napenergiát, ami az utazáshoz szükséges. Kár, hogy a gép mindig a pincéből indul. A sztori az, hogy hasfelmetsző Jack elmenekül az időgéppel és meg kell őt találni a jövőben. A felújított verzióban (2017) ez már egy egész sorozat témája (jobb alsó kép). Itt is megtudunk pár titkot a működésről. Valamilyen ritka kristályok rezonanciája nyitja meg az időkaput. Kicsit fura, hogy simán kommunikál a szerkezet egy laptoppal, pedig 1895-ből jött.

9. Az Almanach projekt (2015)

 

Bizony manapság már ott tartunk, hogy a pincében a diákok is összedobnak egy időgépet a fater tervei alapján és persze gyorsan írnak egy programot hozzá, amivel helyet és időpontot tudunk választani. Pár darab akku nem is ad elég energiát neki, ezért egy elektromos autó szükségeltetik tápegységnek. Nem árt, ha van a közelben egy X-box, mert valamivel át kell fordítani a parancsokat a központi egységnek, hogy az egész kóceráj később miképpen fér el egy hátizsákban az nem teljesen világos, a történet szempontjából nem is lényeges. Százegyedszer is el lehet sütni az idővonalak összekuszálását, meg a pillangó hatást.

 

8. Kockázatos túra (2012)

 

Érdekes szerkezetet láthatunk csónakra építve, mintha mindent rápakoltak volna, amit a környéken találtak. Van rajta pl. nyomásmérő, amit már több időgépen láttam, ha valaki tudja mit mérnek vele, ne tartsa magában. Látszólag minden elképzelés nélkül telerakták a hajót különböző alkatrészekkel. A gépezetet viszont csak a film végén láthatjuk és azt nem tudjuk meg, hogy célba értek e vele.

 

7. Időbűnök (2007)

 

Egészen egyedi megoldás valamilyen folyadékba belefeküdni és úgy időutazni, de az "Időbűnök" című alkotás gépe az ilyen. Csak kisebb távokat ugrik és az erősáramú kapcsolószekrényhez hasonló vezérlő azt sejteti, hogy itt nagyobb áramok közlekednek. A feliratot kinagyítva látható, hogy a "Morgens" mérnöki labornak valamilyen teszt, vagy mérő állomása lehet civilben az időgép.

 

6. A Philadelphia-kísérlet (1984)

 

A Philadelphia-kísérlet mindenki fantáziáját izgató konteó, ami kétségtelenül beépült a köztudatba, ezért csoda lett volna, ha nem forgatnak filmet róla. 1984-ben készült egy sci-fi "The Philadelphia Experiment" címmel, ami az 1943-as történetet dolgozza fel. Mivel a tranzisztort még nem létezett akkoriban, ezért több száz elektroncsőnek látszó - amúgy meg valamilyen izzó - alkatrészből álló panelek egy szonár kezelőegységgel kiegészítve alkotják a különleges generátort, ami idő anomáliákat okoz. Az energiát a külső helyiségből kellett rákapcsolni.

 

5. A rejtély 4. évad 6. rész (2011)

 

Egy hatalmas tekercset gerjesztenek háztartási erősségű árammal, de ez a város különböző pontjain is idő anomáliákat okoz. Mire nem képes pár régi számítógép és valami mérő szekrényre hasonlító szerkezet. Élelmesebbek a lenti képről az időgép kapcsolási rajzát is elleshetik.

 

4. Vissza a jövőbe (1985)

 

Az időutazós filmek egyik alapműve - bár komédiának jelölik - olyan szinten vált kultikussá, hogy a benne megjósolt eszközöket több kevesebb sikerrel megpróbálták kifejleszteni. Az időgép egy létező autómodellbe van beépítve és egy fluxuskondenzátor a lelke, ami 1,21 gigawatt betáplált teljesítményt igényel. Néha felröppennek (ál)hírek, hogy már fejlesztik a fluxuskondit, de maga a kifejezés egy mozaikszó, ami nem létező dolgot jelent, viszont jól hangzik.

 

3. Az időalagút (1968)

 

Ez már valami kérem szépen, egy komplett több szintes földalatti komplexum, a kormány titkos kísérlete. A vezérlésben részt vesz a filmsztár számítógép is (fent jobbra). A film amúgy gyengécske, de mentségére szolgáljon, hogy 1968-ban készült. Az viszont érdekes volt, hogy mennyire másként látták a jövőt akkoriban. A szereplők 10 évet ugrottak előre és egy Mars expedíción találták magukat.

 

2. Időzsaru (1994)

 

Egészen hihető, egy cég foglalkozik időutazással és több ember összehangolt munkája szükségeltetik egy ugráshoz. Ráadásul hatalmas energiák szabadulnak fel, amikor a kis űrkomp szerű jármű megnyitja a teret.

 

1. Deja vu (2006)

 

Szerintem a leghitelesebb időgép ebben a filmben található. Kis távot lehet vele ugrani - kizárólag visszafelé - és komoly vezérlő terem jár hozzá, ráadásul igen nagy energia kell a működéshez. Az alany egy részecske-gyorsító szerű szerkezetbe száll be, amit addig csak tárgyak visszaküldésére használtak.

 

A vezérlő teremnek is építettek a filmesek egy külön vezérlőt, ugyanis rengeteg videó anyag futott egyszerre, amik ráadásul kapcsolódtak egymáshoz. A lenti képen látható szobából a nagy kivetítőn lévő anyagot rakták össze.

520_deja-3.jpg

Ezeken kívül még rengeteg időgép létezik. Sok filmben csak felvillan rövid ideig valami tákolmány, de a számzáras hegedűtoktól kezdve a lovashintón keresztül a telefonfülkéig már szinte minden volt időgép. A poszthoz való anyaggyűjtés során szembesültem a ténnyel, hogy végtelen mennyiségű időutazós film készült. Egyszerűen belefáradsz, ha meg akarod nézni az összeset.

Források: mafab.hu, astro.u-szeged.hu: Nagy Brigitta szakdolgozata, heteken át tartó filmnézés :-)