Miért jó a gigantikus fényképezőgép? Mindenből kell lenni legnagyobbnak, és persze be lehet kerülni a rekordok könyvébe is.

 Az első óriásgépet 1900 környékén építették.Mammut volt a neve a közel 600 kilogrammos eszköznek, és 15 ember kellett a kezeléséhez.135x240 centiméteres, 225 kilogramm tömegű üveglemezre dolgozott.

 Jelenleg a Világ legnagyobb fényképezőgépe egy Chicago-i fotós tulajdona.Dennis Manarchy saját maga építette a szerkezetet.Beletelt kis időbe amíg elkészült.

2,2 méteres negatívra dolgozik és 100.000 Megapixel a felbontása.Teljesen egyedi tréler készült hozzá ami bárhova el tudja vinni a 2600 kilogrammos készüléket.

Ezek eltörpülnek azonban a repülőgép hangárból kialakított lyukkamera mellett.A Guinness bizottságnak két új kategóriát kellett létrehoznia miatta.A legnagyobb filmet és a legnagyobb kamerát.

Egy Kaliforniai művészcsoport vállalkozott 2006-ban a hatalmas projektre egy katonai repülőtéren az F-18 as hangárban.A kamera mérete 44 méter magas , 79 méter mély és 161 méter széles volt ! Önkéntesek segítettek a teljesen fekete fénymentes belső felület kialakításában.Ehhez felhasználtak 2kilóméter fekete ragasztószalagot, 150 liter fekete festéket, és több száz liter tömítőhabot.

A 9,5x35 méteres vásznat 76 liter fényérzékeny emulzió segítségével preparálták, majd 35 perces expozíciós idő után egy úszómedence méretű tálban 760 liternyi oldatban előhívták és 1500 liter fixírben rögzítették.

A világ legnagyobb felvétele a repülőtér irányítótornyát és a kifutópályáját ábrázolja.

Persze még egy Guinness kategóriában győzedelmeskedett a projekt, mivel a hangárt később lebontották így a legnagyobb eldobható kamera címet is megkaparintotta magának.

Lázár Tibor  (forrás internet,gondolatébresztő O.A.P.)