4 sávos kazetta néven is ismert

A Fidelipac rendszer A méretű kazettája képezte az alapját a stereo pak formátumnak. Earl "Madman" Muntz, Los Angeles-i üzletember, aki használt autókkal és szórakoztató elektronikai eszközökkel is kereskedett látta meg a potenciális üzletet abban, hogy az autókban előre rögzített műsorokat hallgassanak. Előtte csak a rádió volt a kizárólagos műsorforrás a gépjárművekben, mert a lemezjátszó beépítése elég körülményes volt, bár azért próbálkoztak vele. A 4 sávos kazetta továbbfejlesztése lett a 8 sávos kazetta.

1962-ben vezették be a formátumot. Muntz gyártott lejátszókat és műsoros kazettákat egészen 1970-ig, amikor már a 8 sávos kazetta vált domináns formátummá. A Columbia Records volt a fő partner az előre felvett anyagok készítésében és forgalmazásában. Létezett otthoni lejátszó, autóba és hajóba építhető is. Sok híresség is használta, például Frank Sinatra autójában is volt ilyen készülék. A szalag 9,5 cm/sec sebességgel haladt, és 4 monó, vagy 2 sztereó sávot lehetett rá rögzíteni. Visszatekerés nem volt csak előre, de azt sem volt ajánlatos sűrűn használni. A sávok közti váltás mechanikusan történt. A fő különbségek a 4 és 8 sávos kazetta között a lenti képen láthatóak. A 4 sávos nem tartalmazta a nyomógörgőt, hanem egy nagy méretű nyíláson keresztül a lejátszó tolta be a kazettába.

Még adapter kazetta is létezett, azért hogy aki 8 sávosra váltott annak ne kelljen eldobni a régi 4 sávos anyagait. A hetvenes évek közepéig betörésjelző rendszerekben is alkalmazták, riasztás esetén tárcsázták a rendőrséget és 4 sávos kazettáról ment az üzenet bejátszása.

Lenti videó nagyon jól szemlélteti a rendszer működését.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?