PHILIPS CD-interaktív.DVD-n innen, de az audio CD-n túl.

A Philips CD-i (Compact Disc Interactive) egy interaktív multimédiás CD-lejátszó, amelyet a Philips fejlesztett ki és forgalmazott. Ez az eszköz azért jött létre, hogy több funkciót egyesítsen magában, mint például  az audio, videoCD lejátszó és játékkonzol, de alacsonyabb áron, mint a személyi számítógép. A költség megtakarítások  miatt kimaradt a merevlemez , floppy meghajtó , a billentyűzet , az egér , monitorként pedig a normál TV funkcionált.

 A játékok mellett oktatási és multimédiás lemezeket is le lehetett játszani vele, mint például az interaktív enciklopédiák, múzeumi túrák, stb, amelyek népszerűek voltak, mielőtt nyilvános internet -hozzáférés széles körben elterjedt volna. Ezeket később a Commodore CDTV-n is meg lehetett nézni .

A CD-i fejlesztése 1984-ben kezdődött, az első nyilvános bejelentés 1986-ban volt. Az első Philips CD-i lejátszó, 1991-ben jelent meg, és eleinte ára körülbelül 700 USD $ volt.Ez képes volt a játék interaktív CD-i lemezek, Audio CD , CD + G (CD + Graphics), karaoke CD-k és Video CD (VCD) lejátszására, bár az utóbbit egy opcionális "Digital Video Card" segítségével, amely az MPEG-1 dekódolást végezte.

Mint játékkonzol, a CD-i formátum kereskedelmi kudarcnak bizonyult , és sokan a legrosszabb valaha készült konzolnak tartják . Azonban a készüléket egészen 1998-ig árulták, annak ellenére, hogy a Phillips már 1996-ban tervezte a gyártás leállítását, és még így is közel egymilliárd dollár veszteséget okozott neki az egész projekt. A CD-i volt az előfutára a modern online játékoknak. beleértve előfizetések, web böngészés, letöltés, e-mail, és a cross-country online játék.

Korai CD-i formátumú szoftververziók erősen az oktatásra,és a zenére összpontosítottak, és csak egy maroknyi videojáték volt ,főleg társasjátékok adaptációja. Későbbi célkitűzés volt, hogy megvesse a lábát a készülék a játékpiacon a Nintendo 64 és a PlayStation mellett. Nintendo és a Philips létrehozott egy megállapodást, hogy közösen fejlesszen játékokat CD-ROM-ra.A dolog nem jött össze engedélyezési nézeteltérések miatt de a szerződés lehetővé tette, hogy használhassanak Nintendo karaktereket. 1993-ban, amerikai zenész Todd Rundgren hozta létre az első zenei, csaknem teljesen interaktív CD-i-t. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy teljes mértékben átrendezheti az egész albumot a saját személyes kívánalmainak megfelelően.

A képeken saját működő példányom látható CD-i 220-as modell, amit sok év után kisebb javítással felélesztettem.A szerkezet hibátlanul működik, eredeti mechanikájával.

Philips által forgalmazott CD-i lejátszó modellek:

A CD-i-lejátszó 200-as sorozat, amely magában foglalja a 205, 210, és 220 modellek.A 200-sorozat célja az általános fogyasztás, és rendelkezésre álltak a nagy elektronikai üzletekben szerte a világon. A Philips CD-i 910 az amerikai változata a CD-i 205, az alap modellje a sorozatnak.

A CD-lejátszó 300 i-sorozat, amely magában foglalja a 310, 350, 360, és 370 modelleket. A 300-as sorozatot a professzionális piacra szánták.

A CD-lejátszó 400 i-sorozat, amely magában foglalja a 450, 470, 490 modellek. A 400 modellek szűkített egységek, amelyek célja a konzol és az oktatás piacon. A CD-i 450 csak játékkonzol. Ebben a verzióban, infravörös távirányító nem szabványos.

A CD-lejátszó-i 600-as sorozat, amely magában foglalja a 601, 602, 604, 605, 615, 660, és 670 modellek. A 600-as sorozat célja a professzionális alkalmazások és szoftverek fejlesztése. Az egységek ebben a sorozatban általában támogatják a hajlékonylemez- meghajtókat, billentyűzet és egyéb számítógépes perifériákat. Egyes modellekhez csatlakoztatható egy emulátor, szoftvertesztelési és hibakeresési funkciókkal.

Létezik számos nehezen kategorizálható modell, mint például a FW380i, egy integrált mini-sztereó CD-i-lejátszó; a 21TCDi30, egy televízióval egybeépített CD-i, és a CD-i-180 / 181/182 moduláris rendszer.

Lázár Tibor   (forrás wikipédia)

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?