Video 2000 megfordítható kazettával.

Megint a kidobástól mentettem meg 2db készüléket.Elraktam a garázs mélyére és most évek múlva elővettem őket, de előbb nézzük meg a formátum történetét.

A VIDEO2000 egy kazetta formátum, amit a GRUNDIG és a PHILIPS fejlesztett ki 1979-ben.Valójában a kompakt kazetta megnövesztett mása volt és mivel meg lehetett fordítani akár 8 óra felvételt is készülhetett rá.Nem lehet tudni, hogy a Betamax-VHS háború áldozata lett-e, de az mára már biztosan kihalt eszköz. A teljes kifejlesztése csak 1988-ra történt meg és 1989-re le is állt a gyártása.Ezen a linken a bécsi PHILIPS gyár látható, ahol a video2000 gépek készültek.Bizony ilyen is volt, csak már régen.

A Video 2000 mérete alig tért el a VHS kazettáétól. Ma már leginkább muzeális eszköz, de néhány ember használja még.Akkor szedjük szét az első gépet VR2414 Philips iszonyatosan koszos, mintha homokot szórtak volna bele.A részegységek épnek tűnnek.

Sűrített levegő, ecset, fogkefe csutakolás.Most már jobban néz ki, csak össze kéne rakni:-)

Direct Drive mindkét csévélő orsó, tehát egy egy motor.Nincs filc meg fékek a nyomatékok elektronikusan állítódnak.Ezt a megoldást később már mellőzték mert túl sokáig tart így a készülék.Az egész kísértetiesen hasonlít a korai PHILIPS VHS gépekre, konkrétan VR6082-re.Az IC-k közül sok meg is egyezik.

Akkor rakjuk össze és jöhet az élesztés!

Most már szép tiszta, nézzük mi történik ha bedugom a konnektorba.

Láss csodát egy szegmens hiányzik a kijelzőn, de működik a készülék és gyorscsévél meg le is játszik.

Akkor lássuk a másik gépet, ami egy HORNYPHON, állítólag az Ausztriában gyártott Philipseket hívták így.Ez nem annyira koszos, de a nyomógörgő az teljesen kivan.

Meglepő módon korai PHILIPS VHS alkatrész pont passzol hozzá.Elindul ez is, de a kép nagyon hullámzik és nem stabil a szinkron.Valamelyik videójel csatoló kondi ki lehet száradva.Mindenesetre így is szép teljesítmény ezektől a cuccoktól hogy annyi év után is viszonylag könnyen életrekelnek.

Erről a videóról még itt találhatunk egy nagyon részletes képes ismertetőt.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?