Az egyik első analóg videokazetta formátum.Hasonlított az audiókazettára csak nagyobb volt.

Compact Video Cassette (CVC) volt az egyik első analóg videokazetta formátum amely kisebb szalagot használt, mint  elődei a VHS és a Betamax.A Funai Electronics  japán cég fejlesztette ki hordozható használatra. Az első modell a 212-es volt, amelyet 1980-ban jelent meg. A Funai és a Technicolor  létrehozott egy közös vállalatot a gyártásra, hogy bevezessék a formátumot a piacra. A rendszer, amely magában foglalta a videomagnót és a kézi kamerát, nagyon kicsi és könnyű volt a maga idejében.

A CVC formátum kazettája valamivel nagyobb, mint egy magnókazetta (kb. 105x66x13mm), és 6.5mm-es szalagot tartalmazott . Ellentétben a legtöbb más videó formátummal, hasonlóan működött mint egy szabványos audio kazetta.Kezdetben a V30-as szalagok 30 percet tudtak lejátszani, majd később megjelent a V45 (45 perc) és a V60 (60 perc). Készültek belőle NTSC , PAL és SECAM rendszerben használható változatok.A készülékben volt egy akkumulátor, és járt hozzá egy tápegység is amin keresztül tölteni lehetett és tartalmazta a kimeneti csatlakozásokat.

Gyártotta a  GRUNDIG a JVC a SIEMENS, megjelent UNIVERSUM néven a  Quelle bolthálozatában, és készült belőle tunerrel kiegészített verzió ami nem tartalmazott időzítőt .

A Technicolor remélte, hogy a CVC  versenyben marad a videópiacon, de mivel Vidicon csövet használnak a mellékelt kamera gyenge volt, alacsony fényérzékenységgel bírt, és ez korlátozta annak  otthoni beltéri használatát. Kazettaellátottság nagyon rossz volt, és hajlamos volt a drop-out-ra  (fehér hóesés a videón) a videolejátszás során, amelyből kiderült, hogy a szélesebb kazetta formátum mégiscsak jobb és strapabíróbb. A mechanika is gyakran elromlott, és így a készülék használhatatlanná vált.

A hozzám került példány mechanikája sem működött,de viszonylag egyszerűen a szíjak cseréjével orvosolható volt a dolog.A szerkezet életre kelt és funkcionálisan csinál is mindent de sajnos képet nem tudtam rá varázsolni mert a videofej sérült.A kamera üzemképes de nagyon gyenge valóban a minősége.

Viszont nagyon jó állapotban van a gép, még az eredeti doboza is megvan (de csak az egyik). Így is értékes darabja lesz a gyűjteménynek.Köszönet érte Demők Attilának.

Lázár Tibor  (forrás:Wikipédia)

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?