A DVD utódjának szánták, sokáig a Blu-ray volt az ellenfele, de alulmaradt.

2000 után már kellett egy formátum, ami leváltja a DVD-t, mert ugye az adattároló kapacitást azt folyamatosan növelni kell, meg közeledett a HD korszak. A fejlesztés legjobb útjának a kék lézer bizonyult, mivel kisebb hullámhossza miatt a lemezen lévő pitek méretét is lehetett csökkenteni. Amint a képen is látszik a Blue-ray a legnagyobb kapacitású, 25Gb fér fel egy egyoldalas lemezre, míg a HD DVD-nél csak 15Gb.

A TOSHIBA vezetésével több elektronikai cég fejlesztette a HD DVD-t. Próbáltak minél több támogatót megnyerni, hogy a maguk javára döntsék el a formátumháborút, amit a SONY által fejlesztett Blu-ray szabvánnyal vívtak. A cégek 2005-ben megpróbáltak tárgyalni egymással, hogy elkerüljék a harcot, de annyira eltérőek voltak a koncepciók, hogy nem jutottak egyezségre. Nagy lökést jelentett a HD DVD-nek, hogy 2006-ban a Microsoft bejelentette, következő generációs konzolja, az Xbox 360 is támogatni fogja ezt a DVD szabványt. Ennek örömére a TOSHIBA 2006 márciusában be is mutatta első lejátszóját  HD-XA1 típusjelzéssel, és 1000 dollár körüli áron. Decemberre már 120 000 darab készüléket adtak el csak az Egyesült Államokban, és 150 000 darab Xbox konzolt.

2007 közepére az első felvevők is megjelentek Japánban. Toshiba RD-A1 HD-DVD rekorder 1 TB merevlemezzel látható az alsó képen, igen komoly külsejű gép volt. Bővebben magyar nyelven itt olvashatunk róla.

2007 novemberében jött a HD-A3 modell, és hogy a készleteket kisöpörjék a HD-A2-őt 100 dollárért adták, egy nap alatt el is fogyott mind. 2008 januárjára már 1 millió darabnál tartottak az eladások, és több száz film jelent meg HD DVD-n. Kijött egy olyan két oldalas lemezfajta is, amelynek az egyik oldalán hagyományos DVD volt, a másikon pedig HD DVD. Ezzel akarták megkönnyíteni a váltást az új formátumra.

2008 elején a Warner Bros eldöntötte a formátum háborút, mert egyértelműen a Blue-ray mellett állt ki. A kegyelemdöfést a SONY Playstation 3 adta meg, ami szintén ilyen meghajtóval került forgalomba. A TOSHIBA bejelentette, hogy leállítja a gyártást és a forgalmazást, de a termék támogatást (firmware,szerviz) nem szünteti meg. 2008 júniusában jelent meg az utolsó lemez a Freedom 6. 2009-ben a Warner Home Video az Egyesült Államokban felajánlotta, hogy az általa megjelentetett HD DVD-ket kedvezményes áron kicseréli a Blu-ray verzióra.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?