EVR Elektronikus Kép Felvétel, valójában egy filmtekercset játszott le a készülék

A CBS által kifejlesztett rendszer, amit 1967-ben jelentettek be. A technikus csapatot egy magyar mérnök, Goldmark Péter Károly vezette. 220 méter hosszú és 8,75 mm széles film került egy 18 cm átmérőjű orsóra. Két filmkocka volt egymás mellett, így visszafelé irányba is lehetett nézni, akár teljesen más műsoranyagot.

Később a visszirány sávjába a színinformáció került, a filmszalag két széle pedig a sztereó hangot tartalmazta. Az első hivatalos bemutató 1969 júliusában volt. A színes verzió 1970-ben jött ki. Felvenni nyilván nem lehetett rá, de a sokszorosítás költségei kedvezően alakultak. 50 perc műsor fért rá egy fekete-fehér tekercsre, a színesre pedig értelemszerűen a fele 25 perc.

A működési elv elég egyszerű volt. A filmet egy katódsugár csöves képbontó eszközre vetítették (flying-spot scanner), és az így kapott jelből szabvány TV képet készítettek különböző áramkörök segítségével. A lenti képen nagyon jól kivehető a készülék felépítése. A CBS csak a filmforgalmazás monopóliumát tartotta magánál, a készülékeket a Motorola gyártotta egészen 1972-ig.

A japán cégek a Mitsubishi és a Hitachi vezérletével még 1974-ig készítettek lejátszókat, sőt 1975-ben még egy EVR videojáték gondolata is felvetődött, de a mágnesszalagos felvevők megjelenése megpecsételte a formátum sorsát. Arról. hogy filmtekercses rendszerrel hogyan akartak interaktív játékot megvalósítani nincs információ, csak egy utalás található rá ITT. Lenti videón a rendszert bemutató demó filmet láthatjuk.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?