A Cartrivision egy analóg videókazetta rendszer volt, amit 1972-ben vezettek be az USA-ban

1970-ben jelentették be a formátumot, ami ugyanúgy két egymásra rakott orsóból állt, mint a vetélytárs európai Philips VCR. Az AVCO fejlesztette, és a név a Cartridge Television kifejezésből származott. Először lehetett kölcsönözni ilyen rendszerű filmeket. Kétféle kazetta volt, a fekete az a megvásárolható, és a piros pedig a bérelhető, bár ez a képen nem látszik, valószínűleg csak elnevezés volt. A fekete az normál módon működött, de a pirosat nem lehetett visszacsévélni, hanem a kölcsönzőbe térítés ellenében végezték el ezt a műveletet, ami 3 és 7 dollár között mozgott általában.

120 perc műsor fért fel egy kazettára. 1972-ben került a piacra a készülék, és kezdetben televízióval egybeépített konzolként árulták 1600 USA dollár környékén. 1973 végére már le is állították a gyártást a csekély érdeklődés és a minőségi problémák miatt. A szalagok már minimális nedvesség hatására tönkrementek.

A raktáron lévő készülékeket kiárusították, és a helyi barkácsboltokban lehetett KIT formájában megvásárolni őket. Lelkes amatőrök önálló lejátszókat fabrikáltak belőlük egy modulátor hozzáépítésével. Egy ilyen látható lent baloldalt, jobbra pedig egy visszacsévélő szerkezet a piros kazettákhoz.

Lenti videón a formátumot népszerűsítő kisfilm látható 1972-ből.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?