A DAT kistestvére volt, valójában a diktafon verziója

NT (Non-Tracking) egy digitális hang felvételi rendszer, amit a SONY vezetett be 1992-ben. Scoopman néven is megjelent. Háromféle kazettával forgalmazták: NTC-60, -90, -120 perces változat volt elérhető. Az alsó kép közepén lehet érzékelni milyen kis méretű volt ez a hordozó.

Sajnos a méret miatt sok volt a probléma is. Betöltő mechanika nem volt, mert a forgó fej nyomódott bele a kazettába, így viszont csak egy viszonylag kis sávot lehetett leolvasni egyszerre, ezért az adatok egy memóriába kerültek először, ahol némi bufferelés és hibajavítás után állt össze a hanganyag újra. Ez egyszerűsítette a mechanikát. Az audió mintavétel 32KHz-en 12 bit volt.

A Sony NT-1 Digital Micro Recorder 1992-ben került piacra, és ennek továbbfejlesztett verziója volt az 1996-os NT-2, ami a lenti képen látható. A digitális hang mellett egy adatsávot is használt, ahová például az időt is rögzítette. Ez hasznosnak bizonyult az újságírásnál, és a jogi, valamint rendőrségi munkáknál. A készüléket egyetlen ceruzaelem táplálta, és ha vége lett a szalagnak, önmagától irányt váltott.

Az NT készülékek drágák voltak, és megbízhatatlanok. A memória alapú rögzítők megjelenése után gyorsan eltűntek a piacról.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?