A foto-CD a Kodak cég egyedi fejlesztése, melyet 1992-ben mutattak be

Az 1990-es évek elején már a legtöbb munkahelyen számítógépeket használtak, szárnyait bontogatta a DTP, azaz a számítógépes kiadványszerkesztés. A szövegoldalak és számsorok mellett a számítógép képernyőin megjelentek a grafikák és fotók. Még mindenki filmre fotózott, de egyre többször volt szükség a képek digitalizálására és digitális formátumban való tárolására. A fotós ipar koronázatlan királya, a Kodak, úgy döntött, hogy szabványosítja a fotók digitalizálását és tárolását, létrehozva a Photo CD formátumot. Először 1992-ben kerültek piacra a szolgáltatók számára készített, CD-íróval egybeépített szkennerek, és a felhasználók számára fejlesztett lejátszók.

A fényképek hatféle felbontásban kerülhettek a lemezre, a 128x192 pixelestől a 4096x6144 pixelesig. Az eredeti elképzelés szerint a szolgáltatók beszkennelik az előhívott filmet, a fogyasztók pedig a hagyományos CD-lejátszókhoz hasonló Photo CD-lejátszókkal tévékészüléken nézhetik meg a fotókat, illetve utánrendelés esetén a jóval könnyebben kezelhető CD-ről készíttetnek új papírkópiákat. Természetesen, ha szükség volt rá, a képeket számítógépbe is betölthették. A legnagyobb felbontású képekből egy lemez 25 darabot volt képes tárolni (a maximális mellett a képet az összes alacsonyabb felbontásban is lemezre írták). A lenti képen lévő lejátszó a hátlap alapján valamilyen Philips modell lehet.

1992-ben a legnagyobb létező merevlemez mindössze néhány GB-os volt, amelyre maximum néhány száz fénykép fért volna el, így elvileg lett volna létjogosultsága a Kodak megoldásának. Ám megszületett a digitális képtárolást forradalmasító JPEG-képformátum, amely igaz, némi adatveszteség árán, de minden addiginál hatékonyabban volt képes tömöríteni a fotókat. Az új formátum segítségével hirtelen több ezer fotó fért már el egy egyszerű, írható CD-n, miközben az emberek többségének nem is volt szüksége digitális fotókra, nem akarta tévéképernyőn nézegetni képeit. A drága lejátszókat nem nagyon vásárolták, és a felhasználók sem fizették meg a szkennelés pluszdíját. A Photo CD lassan okafogyottá vált, mára el is tűnt az informatika és a fotóipar süllyesztőjében.

forrás: fotomagazin.hu

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?