A nagy sikerű MiniDisc-nek volt adat, és Hi-MD verziója is

A floppy, és a Zip drive utódjának szánta a SONY  a MiniDisc lemez adat verzióját. 140MB fért rá, de lassú és drága volt, és ez erősen akadályozta az elterjedését. Készült fényképezőgép is, amit ilyen lemezzel kellett etetni, meg dokumentum szkenner.

A SHARP készített egy modellt 1997-ben, ez az MD-PS1 volt. 2000 darab állóképet tudott tárolni 640x480-as felbontásban adatlemezen, és normál audió lejátszóként is üzemelt, de csak audio MD koronggal. Ugyanebben az évben a SONY kijött a DSC-MD1-el, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezett (lenti kép). A képekhez JPEG tömörítést használtak, és infravörös porton keresztül is le lehetett szedni őket.

1997-ben már be is jelentették az MD-Data2 lemezt, ami 650Mb tárolókapacitással rendelkezett. Az IFA-n 1999-ben bemutattak egy kamkordert ami ezt a formátumot használta MPEG-2 videó rögzítésére. Ez a SONY DCM-M1 gép volt, ami rendelkezett egy-két figyelemre méltó tulajdonsággal. A hálózati tápegységre raktak egy ethernet csatlakozót, és a készüléket webes felületen keresztül is lehetett vezérelni. Ez akkoriban nem volt szokványos dolog. 20 perc videó fért egy lemezre hagyományos DVD minőségben, és 10 perc Hi-Quality módban.

2004 januárjában a SONY bejelentette a Hi-MD formátumot, ami már 1Gb adatot tudott tárolni, és ugyanakkora méretű volt, mint elődje. Ezzel megnyílt az út a tömörítetlen hang és az még hosszabb idejű MPEG-2 videó rögzítés irányába. Kijött az ATRAC kódolásnak is egy fejlettebb verziója az ATRAC3plus. A rendszer visszafelé kompatibilis a normál MD lemezzel. Újdonság még, hogy a hang kodek választható volt. Kétféle ATRAC, és lineáris PCM közül dönthette el a felhasználó, hogy neki melyik a színpatikus. A legrosszabb minőségű beállítással akár 45 óra audiót rögzíthettünk. Természetesen adattárolásra is jó volt minden ilyen eszköz, a számítógép szabványos USB háttértárként ismerte fel őket, de az átviteli sebesség elmaradt a külső HDD-hez, és a pendrájvhoz képest. A Hi-MD rendszer képes volt ugyanazon a lemezen tárolni az adatokat, és a zenét.

Megjelentek az 1,3Mpx-es állókép készítésére is alkalmas MD walkmanek LCD kijelzővel. Fenti képen baloldalon a SONY MZ-DH10P, amely mérsékelt piaci sikert aratott rendkívüli képességei ellenére. 2006-ban még kijött 2 modell, az MZ-M200 és az MZ-RH1, de ezek főleg Japánban voltak sikeresek. 2011-ben befejezték minden Hi-MD eszköz gyártását. A flash memória alapú rögzítők teljesen kiszorították őket a piacról.

 

 

INDEX Fórum

Kihalnak e a VHS videók?