A régió első rádió és tv kiállítása

A Patina rádió és tv gyűjtemény már ismerős, hiszen több magyar gyár történeténél is szerepeltek a készülékekről készült fotók. Majdnem egy évtizednyi gyűjtés és javítgatás eredményét tekintheti meg hamarosan bárki, aki ellátogat Pécs első rádió és televízió kiállítására.


Tasnádi Zsolt a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozik technikusként, és 2007 óta gyűjti a magyar gyártmányú tévéket és rádiókat. Minden egy ajándékba kapott készülékkel kezdődött, azóta már több mint 200 darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet. A Patina rádió- és tévékiállítás nagyrészt magyar gyártmányú darabokból áll, amik sokáig a család meszesi házában minden szabad helyet elfoglaltak. Már 2012-ben is nyilvánvaló volt, hogy valamilyen megoldást kell találni a hosszú távú tárolásukra, és esetleges bemutatásukra. A munka évekig tartott, mivel önerőből oldották meg az építkezést, és a kiállítást befogadó melléképület berendezését. Közben a gyűjtemény is tovább szépült és gyarapodott, sokszor felajánlásokból. Lenti képen egy kis színkavalkád a Mini Vidi hordozható tv készülékekből. (Videoton 1980)

Tasnádi Zsolt a zsúfolt polcok között kalauzolva azt is elmondja, hogy nem csak kiállítótér ez, pihenni, zenét hallgatni is kijárnak ide a házból. Egyfajta klubhelyiség. A zenehallgatás pedig egyes készülékeken valóban külön élmény: az analóg technika telt hangzása, a hangdobozok valódisága csak sokszoros áron adható vissza digitális alapokon. Miközben az épületben sétálunk, Zsolt mindig tud egy-egy darabról valami érdekeset, nem mindennapit mondani. Büszkén mesél ritkaságokról, vagy éppen a számára legfontosabb darabokról. Könnyedén vesz le a polcról egy könyvnek álcázott hangfalat, amiből kétezer sem készült. Lenti képen középen a hírhedt Color Star televízió látható, amiből már nagyon kevés példány létezik.

Kissé arrébb megmutat egy zengetővel ellátott rádiót, amit bekapcsolva sokkal teltebb tónusok jönnek a készülékből. Vannak bárszekrénnyel, tárolóval egybeépített súlyos darabok is, amikben manapság már tucatnyi számítógép is elférne. A tévék között érdekességként egy vezetékes távirányítót mutat. Ma már azt is nehéz elképzelni, hogy korábban fel kellett állni a csatornaváltáshoz. Van még itt különleges dizájnnal megáldott orosz asztali óra és magyar gyártmányú számológép is. A készülékek javításához szükséges eszközök is akadnak, hiszen ezek is egyre nehezebben beszerezhetőek. A lenti képen egy igazi gyűjtői csemege az SPA-300 erősítő, ami a Videoton átalakulása előtti évben készült, de már csak 20-30 darab jött ki belőle.

Az érdeklődők előzetes bejelentkezés, és időpont-egyeztetés után tekinthetik meg a gyűjteményt, de a honlapon is lehet csemegézni a készülékekből.

Mecsekalja blog, Patina.hu