Egy rég elfelejtett készülék feltámasztása

Életem első lemezjátszója volt ez a készülék még 1970 környékén, amit azóta sem láttam, még az emléke is kitörlődött az agyamból mígnem egyszer csak felbukkant egy hirdetésben a közösségi oldalon. Le is csaptam rá gyorsan. A szekrény a körülményekhez képest kiváló állapotban volt, egy lábtörést leszámítva, de kisebb ragasztással a dolog orvosolható. A mechanika viszont menthetetlennek tűnt, a kerék ami a motor és a lemeztányér közötti kapcsolatot biztosította szinte teljesen szétrepedezett.

Szerencsére kaptam még egy mechanikát a Rádiómúzeum segítségével Csengeri László jóvoltából. Ebbe a fej rossz volt, de amint a lenti képen látszik a közlőkerék kifogástalan.

A hangszedő két tűt tartalmaz, az egyik a mikrobarázdás, másik pedig a régi normál gramofonlemezekhez. A kis kallantyúval lehetett váltani ami a piros és kék pötty felett van a kar végén.

Ez a motor az örökkévalóságnak készült. A készüléket az Elektroakusztikai és Villamossági KTSZ (EAKV) gyártotta 1964 és 1967 között.

A szerkezet a hálózati kábel cseréje, és a fejre vezető árnyékolt vezeték újra forrasztása után vidáman elkezdett működni. A teszt összeállítás a lenti képen látható.

Pár kép a végén a kor hangulatával fűszerezve.