1974-ben készült remekmű

Szomorú haláleset miatt került hozzám ez a készülék, mivel régóta nem volt bekapcsolva és kb. 46 éve gyártották, ezért az egyszerű műszerész egyből arra gondol, hogy ennyi idő után a szíjak és a különböző csévélő kerekek minimum szét vannak folyva, vagy rohadva. Meglepődve tapasztaltam az első próba során, hogy semmi nincs elgyengülve, a szerkezet minden üzemmódban tökéletesen működik.

Szétszedés után derült fény a készülék titkára. Csak egyetlen szíj van benne, az is a számlálót hajtja. A csévélő orsók és a hangtengely is közvetlen hajtású, de nem akármilyen motorokkal. Az alsó képen látható pirossal bekarikázott kondenzátorokat érdemes azonnal kicserélni, mert az enyémbe konkrétan szétolvadtak. Nagyobb bajt nem okoztak, de iszonyatos szagot csináltak, ami még hetek múlva is érződött.

Érdemes az egész gépet átkondizni - felújító kitt is rendelhető az eBay-en - mert utána szárnyalni fog, bár az enyém a régi alkatrészekkel sem annyira rossz.

1967-ben indult a sorozatgyártás és akkoriban a gép technológiai csodának számított, hiszen ilyen szintű direkt hajtású, relékkel akár távolról is vezérelhető készüléket csak kevesen tudtak előállítani. A gyártás 10 éve alatt számos különböző verzió jelent meg, volt 2 sávos sztereó gép, 38 cm/sec sebességú stúdió minőségű modell és Dolby zajcsökkentő áramkört tartalmazó különleges változat nagyon jó jel/zaj viszonnyal. 1977-ig közel 290 000 darab készült németországi és svájci üzemekben. A sorozatszám elején szereplő "S" azt jelenti, hogy "Made in Schwitzerland" a "G" pedig, hogy "Made in Germany". 

 Van a hátulján hangszóró csatlakozó, de a végfok modulnak csak a helyét találtam. Gondolom az valami utólagosan beépíthető extra lehetett, mert külön rendelhető külföldi aukciós oldalakon. A sebesség tartás is kiváló, ugyanis a normál magnókkal ellentétben itt nem közvetlenül a hálózatról üzemelő aszinkron motort találunk a gépben, hanem egy tacho impulzussal működő, szervó által szabályzott egységet. A szalag végét, vagy hiányát egy fotó ellenállás érzékeli.