A kilencvenes évekből

Műsorszórásban használatos videómagnók végnapjai

Már a hetvenes évek végétől léteztek mozdítható - mozdíthatatlanok már előtte is - professzionális, kifejezetten stúdió célokra gyártott videómagnók. Eleinte főleg U-matic rendszerűek, de a kilencvenes évektől egyeduralkodóvá váltak a Betacan SP gépek, amiket a SONY készített.

A valamikor milliós gépcsodákhoz ma már jelképes összegekért hozzá lehet jutni, hiszen mindenütt selejtezik őket. A felső képen látható SONY BVW2800 készülékhez fénykorában 300 000 Ft volt csak a fej csere, az pedig napi használatnál el szokott kopni egy idő után. Sikerült 3 darab ilyen készülékhez hozzájutnom az eredeti kazettákkal együtt, amik a kilencvenes évek műsorait tartalmazzák, amint a képeken is láthatjuk. Bár a lenti gépnek THOMSON márkajelzés díszeleg az előlapján, kiderült, hogy az egy SONY BVW60 és csak lejátszó.

Szép nagy darab kazettát lehetett bele tolni, de volt egy kisebb verzió, amit kamkorderben is használhattak. Ezek az asztali gépek mindkét méretet megették. A kisebbre fél órás műsor, a nagyobbra max. 90 perc fért rá, a szalagsebesség viszonylag magas: 10,15 cm/sec volt, ami igen jó kép és hangminőséget eredményezett. Ezért ezekben a modellekben FM hifi audio sáv nem is került.

Fenti képeken megcsodálhatjuk, hogy már a lejátszó is iszonyatosan bonyolult. Csak a mechanika és a syscon-szervó panelek látszanak a fotókon, képzeljük hozzá a videó és hang feldolgozó áramköröket. Valamiért nem fejlesztettek ezekhez a gépekhez cél IC-ket, ami erősen meglátszik. A legkisebb hiba felderítése sem egyszerű feladat, még a 250 oldalas szervizkönyvben való tájékozódás is sok időt vesz igénybe. A szervizes mester gondosan dokumentálta az elvégzett munkákat a készülék belsejében :-)

A BetacamSP rendszer kb. 20 évig uralta a televíziós piacot. Magyarországon az MTV és mindenki, aki számított BetaSP-vel dolgozott. A kilencvenes évek második felében megjelentek a digitális változatok, amelyekből néhány visszafelé is kompatibilis volt az analóg verziókkal. Manapság csak archiválási céllal tartják őket főleg, és a SONY sem biztosít már alkatrészt hozzájuk.