CD minőségű rádió adás

"Digital Satellite Radio", vagyis DSR rádió, de a készülékeken "DIGITAL-CD-RADIO" megnevezés is szerepelt néha, ami egyértelművé tette a dolgokat.

CD minőségű hang műholdon, vagy kábelen keresztül. Erre lett volna hivatott e szépreményű rendszer, ami be is teljesült, de nem tartott sokáig. Már a CD megjelenésekor bemutatták az első prototípust a düsseldorfi HIFI-Video vásáron egy Telefunken vevő formájában. 1984-ben döntöttek a rendszer bevezetése mellett, de a műsorsugárzás csak később indult.

A DSR tényleg jó minőségű volt, mert semmilyen tömörítést nem alkalmazott. 16 rádiócsatornából állt a csomag plusz a kiegészítő adatok. A Kopernikusz és a TV-SAT2 műhold sugározta a multiplexet, valamint a Deutsche Telekom kábelhálózatából lehetett elérni a 118 MHz-en. A műholdas vételhez Németországban elég volt egy 60 centiméter átmérőjű parabolaantenna. 1989. augusztus 24-én kezdődött meg hivatalosan a DSR műsorsugárzás.

Mint a fenti képeken láthatjuk, komoly cégek is beszálltak a vevőkészülékek piacára. Létezett csak kábel tévén használható és kombinált kábel+műhold vételre alkalmas készülék is. Hozzám egy Technisat CTD 5000 típusú készülék került. A tulajdonos arra kért, hogy nézzem meg használható e valamire még a szerkezet. A gép a kábel tuneres verzió, tehát fénykorában sem működött volna itthon, jelenleg pedig veszélyes hulladék kategóriát képvisel hivatalosan, de nálam inkább technikai érdekesség.

Ezek a készülékek mai áron számolva 6-700 euróba kerültek anno. 1994 végén kikapcsolták a TV SAT2 műholdon üzemelő DSR csomagot és rá egy évre pedig elindult az ASTRA rádiócsomagja (ADR-Astra Digital Radio), ami igen erős konkurenciát jelentett a CD rádióra. 1996 ban már pletyka szinten beszéltek a komplett szolgáltatás leállításáról, ami nagyjából ötödére csökkentette a készülék árakat, az eladások pedig a nulla felé közelítettek.

Meglepő módon Kelet-Németország is érdeklődést mutatott a rendszer iránt. 1985-ben a kormány úgy döntött, hogy finanszíroz egy kutatócsoportot a DSR vevőberendezések fejlesztésére. Az első modell gyártásra kész volt 1988-ban, de 1990-ben az újraegyesítés után felajánlották know-how-t a TechniSat cégnek. Első látásra megdöbbentő, hogy egy kommunista ország ilyen döntést hozott, de azt tudni kell, hogy az NDK-ban nyugati normás URH sávot használtak - a szocialista blokkban egyedüliként. Tehát, mivel úgyis szabadon hallgathatták a nyugat-német adásokat, ezért felesleges volt akadályokat gördíteni a fejlődés útjába.

1999. január 16-án éjfélkor a DSR rendszert a hallgatók tiltakozása ellenére kikapcsolták. Az 1996 után vásárolt vevőkre kompenzációt kaptak az ügyfelek Telekomtól. Svájcban még kisebb kábelhálózatokon keresztül egészen 2003-ig hallgatható volt a 16 csatornából álló csomag.

Források: wiki, cablesurf.de