1958-ban készült szalagos magnetofon

  Érdemes a készülékről szót ejteni mert nagy meglepetést okozott nekem. Legalább öt éve pihent egy eldugott sarokban, és most vettem erőt magamon hogy felélesszem.

 Felkészültem a hetekig tartó restaurálásra, nézegettem a rajzát vajon mi kellhet majd bele, takarítgatás, kondicserék stb. Mielőtt szétszedem azért kapcsoljuk be hátha ad valami életjelet. Adott, gyors csévélés ment jobbra balra csak a lejátszás nem, de ha kézzel tekertem az orsót akkor megszólalt.

 Ez már több mint pozitív egy 56 éve gyártott és nem tudni meddig használt készüléktől. Szétszerelés után derült ki hogy csak a lendkereket hajtó szíj málott szét atomjaira. A jobb oldali csévélő orsó szíja is hasonlóképpen járhatott csak azt már valaki egy gatyagumival helyettesítette .

A meghajtó szíjak cseréje után hibátlanul működött a gép eredeti csöveivel. Meglepő módon egyes alkatrészek egészen kiváló állapotban vannak. A nyomógörgő nem repedezett, alig van korróziónyom, a kontaktusok megfelelőek, a szalag sem hámlik. A bal oldali kapcsolón kicsit sérült az arany színű bevonat.

 

 Valószínűleg a jó tárolási körülmények is közrejátszhattak az állapot megőrzésében, de azért az sem mindegy miből készül valami. Manapság vásárolnék olyan készüléket amiben mechanika van nem biztos hogy ennyi idő után működőképes maradna.

 Az embert néha érik kellemes meglepetések is. Nézzünk meg egy kis videót a készülékről.