Több mint 50 filmben kapott szerepet

Bármennyire is hihetetlen, de egy az ötvenes években épített számítógéprendszer egységeit még 2000 után is használták futurisztikus eszközök megjelenítésére. Hatalmas vezérlő panelek teli kapcsolókkal és lámpákkal, ilyenekre mindig szükség van egy fantasztikus filmben, vagy olyan helyen ahol valami ismeretlen készüléket kell megformálni. Nézzük meg röviden hősünk történetét, utána pedig ismertebb szerepeit.

AN / FSQ-7 Számítógépes Harcászati Irányító és Ellenőrző Rendszer

Konkrétabban az USA hadserege által a hidegháború alatt használt földről irányított félautomata légvédelmi hálózat (SAGE). A legnagyobb számítógép rendszer, amit valaha építettek. A gép első egységeit már az ötvenes években elkezdték telepíteni, és egészen 1983-ig üzemelt az utolsó darabja. A rendszer állt a két központi számítógépből, amelyek egy 4 emeletes épületet foglaltak el 250 tonna összsúllyal. Az AN / FSQ-7 összesen 60.000 darab vákuum csövet használt, és 3 megawatt villamos energiát fogyasztott. 60 fő állandó karbantartó személyzet gondoskodott a zökkenőmentes működésről. Napi 100 meghibásodott elektroncső normálisnak számított. A szerelők alkatrészekkel teli gurulós bevásárlókocsikkal közlekedtek az emeletek között. 22 vagy 23 komplett egységet telepítettek 1959-től 1963-ig, de ebben a források sem értenek egyet. Mire elérték a teljes kiépítettségi fokot, addigra nagyjából el is avult az egész.

A fenti képen a kaliforniai Számítógép Történeti Múzeum példánya látható. Ezek a külső munkaállomások termináljai voltak, az előtérben látható fényceruzás radar konzol is felbukkan pár filmben, de jobbra a kapcsolókkal teli pult más egységekkel variálva már gyakori szereplő.

A fenti képen a központi egység bemeneti modulja látható, ide futnak be a telefonvonalak, és az adatok a külső állomásokról, de nézzük csak a lenti képet, az ósdi telefonkagylókat eltüntetjük róla rögtön időgép lesz belőle. Robert Duvall az Időalagút (The Time Tunnel) című 1967-es sci-fi sorozatban.

Woody Allen filmjeiben is felbukkan a bemeneti egység, lent jobbra az agyat vezérlő számítógép az Amit tudni akarsz a szexről (1972) című filmjében, balra pedig mint a Hétalvó (1973) című sci-fi egyik kelléke.

Pokoli torony (1974). Amint láthatjuk az épületet vezérlő és a tűzjelző rendszert irányító számítógép szerepét is be tudja tölteni az AN /FSQ-7.

Columbo nyomoz a kórházban egy 1975-ös epizódban. A létesítményt irányító számítógép kísértetiesen hasonlít a nyitókép jobb szélén lévő konzolra.

A Battlestar Galactica 1978-as első sorozatában az emberek és a cylonok hajóin is feltűnnek hadászati komputerünk építőelemei.

Pont a Beverly Hills-i zsaru (1994) ne lőtt volna szét pár SAGE panelt ? Gyanítom hogy a fel nem használt, és leselejtezett egységek a filmeseknél kötöttek ki.

A Függetlenség napja (1996) szupermoziban a Pentagon Űrparancsnokság is a SAGE system gépeire épül, persze annak tudatában hogy az atomrakéta silókban nagy floppyt használnak, ez akár hihető is :-)

A FlashForward sorozat már 2009-ben készült, de még egy szuperkomputer vezérlőkonzoljaként mindig el lehet sütni a jó öreg AN/FSQ-7 elemeit.

Természetesen ez csak egy kis ízelítő, a teljes lista megtalálható a forrás oldalon.

starringthecomputer.com