Réges régen egy távoli galaxisban................de inkább itthon a hetvenes nyolcvanas években.

 

VOLTAK PÁRAN,KÖZTÜK ÉN IS AKIK EGY ÉRDEKES HOBBYNAK HÓDOLTAK,ÚGY HÍVTÁK HOGY TV-DX.EMBERKE EGÉSZ NAP FIGYELI KÉPERNYŐT,FORGATJA HATALMAS ANTENNARENDSZERÉT ÉS MEGPRÓBÁL ELCSÍPNI TV ADÁSOKAT A SZOMSZÉD ORSZÁGOKBÓL,VAGY TÁVOLABBRÓL.LEGJOBB A MONOSZKÓP MERT AZON FRANKÓN LÁTSZIK A CSATORNA NEVE.RÉSZEMRŐL KÉT DOLOG VETETT VÉGET ENNEK A FOGLALATOSSÁGNAK EGYIK A MŰHOLDVEVŐ MEGJELENÉSE AMIVEL MÁR BÁRMILYEN ORSZÁG ADÁSÁT LEHETETT NÉZNI KIVÁLÓ MINŐSÉGBEN,LEGFELJEBB A KÓDOLT ADÓK TÖRÉSÉRE LEHETETT VADÁSZNI.A MÁSIK EGY HATALMAS VIHAR AMI ELTÜNETTE ISMERETLEN HELYRE AZ UHF ANTENNÁMAT, ÉS ELGÖRBÍTETTE AZ ÁRBÓCOMAT.

AZ URH HULLÁMOK KÖZTUDOTT HOGY EGYENES VONALBAN TERJEDNEK,DE NYÁR ELEJÉN ÉS ŐSSZEL ELŐFORDUL HOGY VISSZAVERŐDNEK AZ IONOSZFÉRÁRÓL. ILYENKOR SKANDINÁV ÉS SPANYOL ADÓK HEMZSEGTEK AZ ALSÓ TV SÁVOKBAN AMIKET MANAPSÁG MÁR VALÓSZÍNŰLEG PONT EMIATT NEM NAGYON HASZNÁLNAK MŰSORSZÓRÁSRA. A VÉTEL MÁSIK FAJTÁJA VOLT HOGY EGYSZERCSAK PÁR NAPRA FELJAVULT A TERJEDÉS ,ÉS PL SZEGEDEN ZAJMENTESEN LEHETETT NÉZNI AZ OSZTRÁK TV-T. PERSZE KISEBB MEGSZAKÍTÁSOKKAL.

FÉNYKÉPEK IS KÉSZÜLTEK AMIKET EL LEHETETT KÜLDENI A TV TÁRSASÁGNAK AKIK VISSZAIGAZOLTÁK A VÉTELT KÉPESLAP VAGY VALAMI ÜDVÖZLŐ LEVÉL FORMÁJÁBAN. SAJNOS CSAK PÁR DARAB MARADT MEG BELŐLÜK.

A HOBBY HAZAI FŐ TERJESZTŐJE DR.HAJDÚ MIHÁLY , AKINEK TÖBB KÖNYVE IS JELENT MEG A TÉMÁBAN.