Hordozható gramofon a húszas évekből

 1,5 kg a súlya és képes a 25 centiméteres 78-as fordulatú lemezeket lejátszani. Belgiumban készült, de az alkatrészeit Svájcban gyártották, és Colibri volt a neve.

 A mai szabványoknak nem igazán felel meg, de az 1920-as évek második felében forradalmi újításnak számított, mert lehetővé tette, hogy az ember ott hallgasson zenét ahol kedve tartja. Az utcán vagy akár a strandon is.

 Az egész szerkezet egy 4x5 centiméteres szétnyitható doboz egy bőr fogantyúval. Az egyik fele tartalmazta a szétszerelt tartozékokat.

 A készülékben nincs elektronika, mert a lemezforgató mechanizmust fel kell húzni, a kar végén pedig egy membrán erősíti fel a tű rezgéseit. Valószínűleg csendháborításért a gazdáját nem fogják feljelenteni.

 A képeken látható darab egy angol aukciósházban került kalapács alá 100 font induló licittel, de már idehaza is cserélt gazdát ugyanilyen modell. Az árverező Richard Kay ( felső kép ) szerint ez a szerkezet volt minden walkman és discman ősapja. Lenti videón látható működés közben egy másik példány.

 forrás : (MailOnline)