HI-FI készülékek a Szovjetunióban

Valakinek a Szovjetunió hiradástechnikai iparáról beszélünk, akkor általában az alsó képen látható készülékek jutnak eszébe, vagy maximum a Khastan orsós magnó és az S90-S30 hangfalpár, amit itthon árusítottak a nyolcvanas években, pedig a birodalomban egész más kategóriájú szerkezetek is készültek.

Olyan számunkra ismeretlen márkák uralták a nem létező piacot, mint ROMANTIKA, OLIMP, ROSZTOV, MAJAK, ORBITA, SANDA és társaik. A YouTube csatornán rákeresünk a típusszámokra, meglepően sok működőképes darabbal találkozhatunk, ami ugye nem meglepő, mert a tervezett elavulás itt ismeretlen fogalom volt. Örült az ember ha szerzett nagy nehezen egy magnót, nemhogy még cserélgesse évente. Ráadásul mindenből hiány volt, ezért inkább az volt a cél, hogy minél tovább lehessen használni a termékeket. Az anyagokkal sem takarékoskodtak, ez érződött a készülékek súlyán is.

Egy pofás kis erősítő 1976-ból, BRIG-001 2X50 wattos teljesítménnyel.

A hetvenes évek végén már komoly kinézetű orsós magnók is születtek. ROMANTIKA 001 és ROSZTOV 104.

 

A nyolcvanas évek elejének két súlyos egyénisége az ELEKTRONIKA TA103 és a KOMETA 120, ez utóbbit ugye eddig csak sonkában ismertük :-)

KORVET 038 1983-ból. Szuper misztikus lemezjátszó futómű, ami egyesek szerint műanyag gagyi, mások pedig forradalmi és egyedi megoldásként tekintenek rá. Nem tudjuk mi az igazság, mert nagyon kevés maradt fenn belőle, ha valaki birtokol egyet az jelezze.

Gyönyörködjünk a kazettás lejátszókban is egy kicsit. MAJAK 231 1983-ból. A szőnyeg nagyon feldobja a készüléket.

MAJAK 010 1983-ból.

MAJAK 120 1984-ből. A számozás milyen logikát követett, arra nem tudok választ adni. Nagyon hasonlít a 231-esre, csak a kivezérlésjelző más rajta.

ReVoX A700-at szerették volna lekoppintani 1989-ben az OLIMP 004 szerkezettel, a hasonlóság a mechanikán szembetűnő legfőképp. Mellette ROSZTOV 105, ami ILET 110 típusjelzéssel is futott.

 

Elkészült az első szovjet CD lejátszó is 1987-ben, az ESTONIA 001. A belseje teljesen Philips volt CDM-2 mechanikával szerelve. A neve alapján Észtországban készülhetett, de a TESLA felirat mire utal azt nem tudom. Valami leányvállalat lehetett arrafelé, vagy a Cseheken keresztül jött a gép.

Kilencvenes évek elejére már megrogyott a birodalom, pedig amint láthatjuk kvadrofon 4 csatornás orsós magnó is felbukkant, az OLIMP 400. Mellette SANDA MK--012.

Ez az erősítő már teljesen high-end kinézettel rendelkezik, de ha közelebbről megvizsgálja valaki, akkor rájön, hogy hol készült. PRIBOI-50 1991-ből.

Még egy érdekesség a végére, a lenti MAJAK M-260 kazettás magnó erősítővel van egybeépítve, hogy mikortól kezdték árusítani arról nincs adat, de 2005-ben még Ukrajnában újonnan lehetett vásárolni belőle.