"Santanas Latin-Americanus"

A rockzene legérdekesebb előadói közé tartoznak azok a zenészek akik muzsikájukat a népdalok dallam és hangzásvilágával teszik teltebbé és összetettebbé. Ezek a zenészek általában az angolszász népzenét és a folklórhagyományokat használják fel műveikben, mint Bob Dylan, Donovan és sokszor a Jethro Tull.

A dél amerikai népzenei elemek temperamentumának felhasználására, a "latin-rock" létrehozására egy mexikói származású fiatalember, Carlos Santana vállalkozott előszőr. Santana 1947-ben született a mexikói Autlanban. zenei környezetben nőtt fel, apja profi muzsikus volt. Az ifjú Carlos tizenöt évesen kötött életre szóló ismeretséget a gitárral. Eleinte bluest játszott. A fiatal Santanára nagy hatással volt a szülői ház bensőséges légköre és a latin kultúra. 1967-ben az Egyesült Államok nyugati partjára, San Franciscóba költöztek, de nem tudott igazán amerikaivá válni.

Emlékeiben és főleg vérében mindvégig ott hordozta a latin muzsika szépségét, lüktetését. Már a költözés évében tagja lett az Azteca nevű zenekarnak. Az együttesből Santana hamar kitűnt tehetségével, majd túlnőve a zenekar színvonalát, a zenészek egy részével és új muzsikusokkal létrehozta a Santanát: M. Carrabello konga, David Brown basszusgitár, Chepito Areas timbales, Mike Shrieve dob, Gregg Rolie orgona, ének. A zenekar új hangzással járult hozzá a rockzenéhez, és kiválóan bizonyította, hogy a hagyományos rockzenekarhoz milyen jól lehet nem alapvetően rockhangszereket kapcsolni. Első komolyabb fellépésükre a San Francisco-i Filmore West-ben került sor, ahol a közönség önfeledten ünnepelte az új bandát. A Santana a fesztiválnyarak és főbb koncerthelyszínek egyik állandó szereplője lett.

1969 augusztusában a legsikeresebb angolszász előadókkal együtt felléptek Woodstockban is. Carlos Santana és kísérői valósággal elvarázsolták a több százezres tömeget. A Soul Sacrifice című szám előadása Shrieve fantasztikus dobszólójával az egész fesztivál egyik csúcspontja volt. Zenéjükben nemcsak az egyéni hangzásvilág volt újszerű, a zenei szerkesztettségben is példát mutattak a többieknek. A rock nemcsak egybeforrt a latin elemekkel, de a gondosan összeállított rockzenei szólókat is latinos motívumokkal kötötték össze. A nagyszerű együttest a CBS szerződtette, s Santana címmel első albumuk még 1969-ben megjelent. A fogadtatás biztatóan hatott a Santanára és a lekesedéstől fűtve elkészített Abraxas igazi nagy siker lett. A lemez kiválóan mutatta Carlos Santana szerzői képességeit és egyéni, sajátos hangvételű gitárjátékát. A korongból abban azévben hatmillió példány fogyott el. Nem csoda hiszen olyan, ma már alapvetőnek tekintett számok voltak az albumon mint a Black Magic Woman, Oye Como Va, Samba Pa Ti, Mother's Daughter.

A folytatás is sikeresnek ígérkezett. Amerika meghódítása után Európa következett. A koncertek és a folyamatosan megjelenő lemezek révén méltán vált az egész világon ismertté Carlos Santana és állandóan változó összetételű együttese. A közös munkát nagyban befolyásolta, hogy Santana saját útját járta. Zenei és baráti kapcsolat fűzte Buddy Mileshoz, majd később John McLoughlinhoz, Eric Claptonhoz. Santana magánútjai mellett az együttes folyamatosan szállította a sikeres lemezeket melyek közül a Caravanserai-t és az Amigos-t érdemes külön is kiemelni. A Shango elkészültével 1983-ban Magyarországon is felléptek. 1987-ben a Blues For Salvador című lemezéért Santana szólista Grammy díjat kapott. 1988-ban újabb Grammy, ezúttal a legjobb rockgitáros kategóriában.

Ő a rocktörténet egyik legmegbecsültebb művésze, kitüntetéseinek se szeri se száma. 1998-ban bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-be (a Hallhatatlanok Klubjába). Bár lemezei mindíg kelendőek voltak, az 1999-ben piacra dobott Supernatural című korong óriási sikert aratva megdöntött minden addigí eladási rekordot. De nemcsak a közönség, a szakma is díjazta az albumot, nyolc Grammy díjat zsebeltek be vele. A Smooth című dal videováltozata azóta is a zenés Tv műsorok egyik legnézettebb klippje. Ehhez képest a 2000-ben megjelent Tropical Spirits "csak" a megszokott fogadtatásban részesült. De 2002-ben a Shaman című korong ismét az eladási listák élén landolt. Ezt követően 2019-ig csak a "szokásos" színvonalú és sikerű lemezek jelentek meg, de a 2009-es Woodstock Experience ismét csak nagy durranás. Santana egyébként visszatérő fellépő Magyarországon is, ahol számtalan fergeteges sikerű koncertet adott. 2016 áprilisában 1973 óta először állt össze ismét a legendás csapat a Santana IV. album erejéig.