Nevelőnőjének szólt a Diana

Nagy slágerek még mindig aktív, világhírű előadója Paul Anka. A Diana, a You Are My Destiny, a Crazy Love, a Put Your Head on My Shoulder, az Esso Besso, a Shookien és más slágerei nemcsak az ötvenes években arattak tomboló sikert, hanem évtizedekkel később is. Több mint ötvenéves pályafutása során dalai – 900 saját szerzemény! - saját nemzedékének ugyanúgy szóltak, mint a jóval fiatalabbaknak

Albumaiból 15, kislemezekből 120 milliónál több kelt el világszerte. Az 1957-es pályakezdésétől kezdve minden évtizedben előrukkolt legalább egy slágerlistás dallal, fiatal éveiben természetesen többel is. Minden idők legsikeresebb előadóinak ranglistáján a 21. helyet foglalja el. Nem csak régi slágereivel írta be magát a könnyűzene történetébe, hanem későbbi slágerek feldolgozásával is. Több százra tehető azoknak a – mások által készített - lemezeknek a száma, amelyek Anka közreműködésével készültek.

A libanoni ősöktől származó Paul Anka ortodox kórusban kezdte zenei pályafutását. 14 éves volt, amikor részt vett egy tehetségkutatón, s megjelent első kislemeze az I Confess című dallal. A világhírt jelentő Diana 1957-ben jelent meg. A dal saját szerzeménye, állítólag libanoni nevelőnőjének Diana Ayubnak szólt, aki néhány évvel volt idősebb nála. Paul Anka idősebb korában azt mondta, hogy a dal címzettje egy templomban látott lány volt. A Diana listát vezetett az Egyesült Államokban, Kanadában és Angliában is. Több tucat feldolgozás született belőle például Frankie Avalontól, a Billy Vaughn zenekartól a Bachelors énekegyüttestől, a Mud együttestől és Bryan Adamstől.

1958 hozta a Crazy Love és a You Are My Destiny című sikereit, 1959 a listavezető Lonely Boy-t, a Put Your Head on My Shouldert és az It’s Time To Cry-t, valamint a Buddy Holly által énekelt a Doesn’t Matter Anymore című dalát. A hatvanas években született a Puppy Love, a Tonight My Love, Tonight, a Cinderella, az Esso Besso, az A Steel Guitar and a Glass of Wine, a Goodnight My Love és számtalan más dala. A hatvanas években, a Beatles, a Rolling Stones és a brit hullám évtizedében hanyatlott népszerűsége, ám a hetvenes években visszatért. 1974-ben a You’re Having My Baby, 1975-ben a Times of Your Life volt listavezető dala - nem született több, de többször visszatért a listák élmezőnyébe.

Neki köszönheti My Way című sikerét Frank Sinatra, s nagyszerű duettben adta elő Bon Jovival a dalt (lásd klippünkön) Ő irta a She’s a Ladyt Tom Jones, s társszerzője volt a This is It című szerzeménynek, melyet Michael Jackson vitt sikerre

Az ezredforduló utántán jelent meg Rock Swings című különleges albuma Bon Jovi, Lionel Richie, Eric Clapton, az Oasis, a Nirvana dalainak feldolgozásával. A Classic Songs: My Way tartalmazza az összes Paul Anka-slágert. Paul Anka producerként, szerzőként, énekes-hangszeres előadóként közreműködött Dalida, Connie Francis, Mireille Matthieu, Hank Snow, Stevie Wonder és mások felvételeinél. A Longest Day című filmdalát 1962-ben Oscar-díjra jelölték. Csillagot kapott a kanadai Hírességek Sétányán. A francia kormány a Művészetek és irodalom lovagja díjjal tüntette ki 1991-ben. Gyakran szerepeltették különböző televíziós műsorokban. Bekerült többek között a Dalszerzők Halhatatlanjai és a Kanadai Halhatatlanok közé. Budapesten 2008-ban és 2010-ben vendégeskedett. Bár énekesként lett világhírű, érdemes megemlíteni, hogy nagyszerűen zongorázik és gitáron is kiválóan játszik.