52 éves a legendás Beatles dal

 

Minden idők leghíresebb Beatles dala: Hey Jude. "A Hey Jude egy átkozottul jó szöveg, amihez semmi közöm sincs" - John Lennon 1980.

A Hey Jude-ot valóban, Paul McCartney írta 1968-ban, miközben John Lennon Weybridge-i háza felé autózott, hogy meglátogassa Lennon első fiát Julian-t és feleségét Cynthiát, akivel Lennon épp válófélben volt. Az utazás közben Paul az elmúlt időszakon és életükön gondolkozott, a közös emlékeken, a sok dalon, amik ott, abban a házban keletkeztek. "Úgy gondoltam, mint a Lennon család barátja, kivezetek Weybridge-be és elmondom nekik, hogy minden rendben van: meglátogatom őket, megnézem hogy vannak és megpróbálom őket felvidítani. Kb 1 órás autóút volt. Mindig kikapcsoltam ilyenkor a rádiót és elkezdtem dalokon gondolkodni, hátha... Aztán elkezdtem dudorászni: 'Hey Jules - don't make it bad, take a sad song and make it better...' - optimistán hangzott, egy reményteli üzenet Julian-nak: 'Na figyuzz, a szüleid elválnak. Tudom, hogy nem vagy boldog, de hidd el, minden rendben lesz.' " - Paul McCartney

A zeneszobában voltam, amikor John és Yoko meglátogatott és végig a vállaim mögött álltak, miközben játszottam a dalt. Amikor ahhoz a sorhoz értem, hogy 'The movement you need is on your shoulder' megálltam és a vállam fölött azt mondtam 'Ezt majd kicserélem, ez egy kicsit gyenge, csak úgy beszúrtam, hogy legyen itt valami', mire John így reagált 'Dehogyis cseréled ki. Ez a legjobb sor az egészben!' Ez az, amit kollaborációnak nevezek! Amikor valaki más annyira biztos egy dalszöveg sorában, amit te rég eldobtál volna, és azt mondja 'tartsd meg'. Hát persze, hogy kétszer annyira szereted ezek után, mert ugyan egy kicsit béna, amit már kiradíroztál volna, de valaki más feltámasztotta és így szebb, mint valaha. Máig imádom ezt a sort." - mondotta Paul McCartney

Sokáig nem volt alkalom, hogy Paul McCartney beszélni tudjon Julian-nel a "Hey Jude"-ról, de egy 1987-es New York-i találkozásukkor nyílt erre lehetőség. Julian Lennon-nak sokat jelent ez a dal, annyira, hogy a demó felvételt ő maga vásárolta meg egy 1996-os aukción 25.000 Fontért.

TÉNYEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

A Hey Jude kislemez volt az első, a Beatles lemezkiadója, az Apple által kiadott lemez.

A "na na na" rész több, mint 4 perces és összesen 19-szer hangzik el.

A Hey Jude egyből a tizedik helyen lépett be az amerikai Billboard slágerlistára, és ezzel minden idők első dala lett, ami rögtön a top 10-ben debütált.

A Hey Jude 1968-ban 9 hétig volt listavezető a Billboard-on és ezzel nemcsak a Beatles leghosszabb number one-ja, de minden idők tizedik legjobb dala lett a Billboard szerint.

A Hey Jude nemcsak a Billboard-ot vezette a leghosszabb ideig a Beatles dalok közül, de ez a leghosszabb Beatles dal a hivatalos 7 perc 11 másodperces hosszával. A Hey Jude-dal ráadásul a Beatles átírta az addigi rádiózási és rádióműsor-szerkesztési szokásokat. Annak ellenére, hogy a rövidebb számokat kedvelték a zenei rádióadók, amikkel pörgősebbé és változatosabbá tehették a műsorokat ez volt az első hosszú dal, amit sokat játszottak a rádiók. Ez taposta ki az ösvényt az Don McLean - American Pie és Eric Clapton Layla című számainak.

A Rolling Stone magazine minden idők 500 legjobb dalának listáján a 8. helyet foglalja el a Hey Jude: A listán Chuck Berry - Johnny B Goode, a Beach Boys - Good Vibrations, Aretha Franklin - Respect, Marvin Gaye - What's Going On, John Lennon - Imagine, a Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction, és Bob Dylan - Like a Rolling Stone című dalai előzik meg.

A dal 1968 végére 12 országban lett listavezető és 5 millió példányban kelt el a kislemez. Az USÁ-ban mára több, mint 10 millió darab Hey Jude bakelit talált gazdára, ami a negyedik legtöbbet eladott kislemez az Egyesült Államokban, ám valószínűleg a legnagyobb profitot hozta a Beatles számára megelőzve az 1964-ben sláger I Wanna Hold Your Hand-et.

Egy 36 fős szimfonikus zenekari szekció is közreműködött a felvételen, akik amellett, hogy hangszereiken játszottak a dal végén tapsoltak és énekeltek is, amiért dupla fizetést kaptak.

Az 1968-ban rögzített felvétel mono keverés, amit a Beatles-hifi rajongók sokkal jobbnak tartanak, mint az 1970-es sztereo újrakeverést csakúgy, mint a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-et is.

Paul McCartney még a dal keletkezésénél a Jules megszólítást Jude-ra cserélte. A Beatles Baker street-i lemezboltja, az Apple Boutique kirakatában 1968-ban a "Jude" és "Revolution" feliratok voltak láthatók a kislemez megjelenésekor. Mivel a bolt 1968 nyarán bezárt és a kirakat kiürült, a két szó megfelelő kontextus nélkül maradt és ilyen módon félreérthetővé vált, ami a környékbeli zsidó lakosságot felháborította: a "Jude" németül zsidót jelent és ez a Revolution-nal (forradalommal) egyszerre említve gyűlöletbeszédnek is beillett. Paul McCartney-nak fogalma sem volt minderről és a bolt kirakatában nem szándékosan tüntette ezt így föl.

A Hey Jude az első Beatles dal, amit kínai filmalkotók felhasználhatnak filmjükhöz. A 2015-ben készült "Yesterday Once More" című rövidfilmhez használták fel a dalt és minden bizonnyal az egyik legborsosabb árat fizették a film készítői a Beatles zeneműkiadójának, hogy felhasználhassák a Hey Jude-ot.