53 éve halt meg a Beatles menedzsere

 

53 ÉVE, EZEN A NAPON HALT MEG BRIAN EPSTEIN, A BEATLES MENEDZSERE.

Brian Samuel Epstein (Liverpool, 1934. szeptember 19. – London, 1967. augusztus 27.) brit üzletember volt, akit legtöbben a Beatles menedzsereként ismernek. Kulcsszerepe volt a zenekar kezdeti sikereiben. Brian Epstein tapasztalata az üzleti életben és a zenekar őstehetsége együttesen tették lehetővé, hogy a csapat három év alatt világhírnévre tegyen szert. Amikor Epstein a zenekar menedzsere lett, már több éve játszottak együtt különösebb siker nélkül. Akkoriban a Beatles csak egy volt a 300 liverpooli zenekar közül. Bár azelőtt még senkit sem menedzselt, Epstein rendkívül sikeresen „adta el” a zenekart.1967-ben bekövetkezett halála volt a kezdőlökés a Beatles feloszlásához vezető úton

A BEATLES SZERZŐDTETÉSE

A Beatles nevét Epstein először egy koncert plakátján látta meg, és azt gondola, hogy bután hangzik. A történet legelfogadottabb változata szerint Epstein boltjában több vásárló kereste egy bizonyos Beatles nevű zenekar Tony Sheridannel Hamburgban készített kislemezét. Epstein egyik kiadótól sem tudta megszerezni a lemezt, ezért elhatározta, maga keresi fel a zenekart. 1961. november 9-én asszisztensével, Alistair Taylorral lementek a Cavern Clubba, ahol a Beatles egy ebédidei koncertet adott. Érkezését a klub hangosbemondóján is tudatták a vendégekkel.

Epstein ezt mondta a Beatles műsoráról: „Azonnal megfogott a zenéjük, a tempójuk és a színpadi humoruk. És miután beszéltem velük, személyiségükkel is mély benyomást tettek rám. Igazából minden ott kezdődött el.” Egyébként arcról már ismerte a zenekar tagjait, akik a fellépések közötti szünetekben gyakran vettek lemezeket a boltjában. Bill Harry, a Mersey Beat akkori szerkesztője, szerint ez a történet nem teljesen igaz; ő azt mondta, hogy ő mutatta be Epsteint John Lennonnak. Ezt azonban senki sem erősítette meg, Lennon pedig mindig ugyanazt mondta, amit Epstein. Az viszont igaz, hogy Harrynek sikerült rábeszélnie Epsteint, hogy boltjában is terjeszthesse a Beatlest propagáló magazint.

MAGÁNÉLETE

Bár barátai és üzlettársai körében nyílt titok volt, a nyilvánosság számára csak jóval halála után vált közismertté, hogy saját neméhez vonzódott. Egyes pletykák szerint az 1963. áprilisi spanyolországi tartózkodásuk alatt John Lennonnal is kapcsolatba került, ezt azonban Lennon egy 1980-ban a Playboy-nak adott interjújában tagadta. Ennek ellenére az affér több Lennon-életrajzban is szerepel.

HALÁLA

Bár ma sem tudják biztosan, több, mint valószínű, hogy Epstein gyógyszer, altatószer túladagolásban halt meg.

ÖRÖKSÉGE

Öröksége hatalmas, mely több céget ölel egybe, köztük a főcéget a NEMS-et. Halála után a céget Robert Stigwood és testvére vette át. Sokan nevezték őt az ötödik "Beatle"-nek is.

Íme az ominózus hamburgi Tony Sheridan tengerészdal, a My Bonnie című kislemez, melyet igen sok vásárló keresett Epstein lemezboltjában: