Kapta a BING CROSBY díjat

"Long Live The King"

 

49 ÉVE 1971. SZEPTEMBER 8.-ÁN ELVIS PRESLEYNEK ÍTÉLTÉK A BING CROSBY DÍJAT, MELYET ELŐTTE CSAK ÖTEN KAPTAK MEG.

"Long Live The King"

Az amerikai National Academy of Recording Arts and Sciences ítélte oda a díjat. Az indokolás szerint Elvis Presley egész életművével, kiemelkedő művészi tevékenységével kreatívan járult hozzá a hanglemezipar fejlődéséhez. Ezt a díjat korábban csak a névadó Bing Crosby, Frank Sinatra, Duke Ellington, Ella Fitzgerald és Irving Berlin kapta meg.

Ha létezik abszolút legenda, amely egy személyiség halála után élőbb mint annak pályafutása alatt, akkor Elvis mítosza kétségkívül ezek közé tartozik. Megasztár volt már életében és szinte minden lehetséges rekordot magáénak tudhatott, de feltételezhetően ő sem gondolta, hogy tragikus halála után miféle új, egyedülálló karriert fog befutni. Pontosan ezért nem vállalkoztunk arra, hogy halála után megjelent lemezeinek jegyzékét is közzétegyük. Elvis Presley 1935-ben egy poros Mississipi állambeli kisvárosban látta meg a napvilágot, és az ezen a tájon honos zenei irányzatok mély nyomot hagytak benne.

Teljes zenei indíttatását gyermekkorának gospeljei, templomi éneklései, a helyi rhythm and blues és country rádióműsorok határozták meg. 10 éves korában már nyilvánosság előtt szerepelt, tehetségkutató versenyeken indult. Miután családja Memphisbe költözött, helyi gospel együttesekben énekelt és egy alkalmi lemezfelvétel ügyében betévedt Sam Phillips Sun stúdiójába. Itt készítette első That's All Right Mama című kislemezét, amely komoly helyi sikert aratott, s a felvételnél közreműködő zenészek, Scotty Moore (gitár) és Bill Black (basszusgitár) Elvis kíséretében turnéra indultak. További Sun kislemezek stabilizálták az énekes sikerét, akinek ezek az első felvételei mindenképpen a rockzene gyöngyszeneinek számítanak (Good Rockin Tonight, Mystery Train) s akit "Colonel" Tom Parker menedzselt a továbbiakban. Az ő közreműködésével kötötték meg az RCA Victor Records-szal azt a 35.000 dolláros fantasztikus szerződést, amely Elvis Presley országos sikerét és világkarrierjét elindította.

1956 nyarán jelent meg a Heartbreak Hotel című felvétele, amely új fejezetet nyitott a rock történetében. Presley hetek alatt nemzedéki bálvány, össznépi hős lett. Pályafutásának első két évében az alábbi dalokkal szerepelt az angol és amerikai Top 20-on, Amerikában többnyire az első helyen: Heartbreak Holtel, Blue Suede Shoes, I Was The One, I Want You I Need You, Don't Be Cruel, Hound Dog, Love Me, Blue Moon, Love Me Tender, Too Much, All Shock Up, Teddy Bear, Loving You, Lawdy Miss Clawdy, Santa Claus Bring My Baby Back, Jailhouse Rock, Treat Me Nice... Sikereivel párhuzamosan film főszerepeket alakított. Pályafutása során több mint 30 filmben szerepelt, ezek többnyire nagylemezeinek promócióját szolgálták.

1958-ban behívták katonának. Leszerelése idején a rock and roll virágkora már végetért, a váltást Presley új sikere, a közismert olasz dal amerikai változata It's Now Or Never jelentette. Ettől kezdve Presley, az All American Boy, a tömegszórakoztatás szolgálatába állt. Parker minden üzleti lehetőséget kihasználó irányítása mellett beilleszkedett a showbizniszbe. A rock and roll lázadóból előbb jópofa, filmjeiben szívtipró srác, majd a világtól mindinkább elzárkózó szupersztár lett. 1967-ben megházasodott. Több éves távollét után új felvételekkel jelentkezett, min az If I Can Dream, US Male, Guitar Man, In The Getto, lefogyva, a régi lázadót idéző fekete bőrszerelésben visszatért a koncertpódiumra. "Pünkösdi királysága" azonban rövid ideig tartott.

A hetvenes évek elején visszahúzódott Graceland nevű villájába, s a "memphisi maffia" védelmében teljesen elzárkózott a világtól. Magánéletének konfliktusait drogokkal kompenzálta. Lemezei egyre rendszertelenebbül jelentek meg, fellépései - jelentős súlyfeleslege miatt - önparódiává váltak.

1977 augusztus 16-án halt meg drogtúladagolás következtében. Halálát a showbiznisz kisajátította és ugyanolyan pénzgyártó gépként működteti a mítoszt mint John Lennon vagy Janis Joplin esetében. A Presley kultusz mindmáig töretlen maradt és bár sok számának minősége megkérdőjelezhető, mégiscsak ő volt az első olyan rock and roll előadó, akinek sikerült a fehér és a fekete zene elemeit vegyíteni, s ezt szinte mindenki számára érthetővé, élvezhetővé tenni.