17 éve, 2003. szeptember 12.-én halt meg

JOHNNY CASH, TIZENEGYSZERES GRAMMY-DÍJAS AMERIKAI ÉNEKES, ZENESZERZŐ, SZÍNÉSZ.

"A feketeruhás countrykirály"

Johnny Cash a múlt század amerikai szórakoztatóiparának meghatározó egyénisége. Énekesként, szerzőként és filmszínészként is letette névhegyét. Az egyik legamerikaibb műfaj, a country legnagyobb előadója és szerzője volt, több mint ötven évet töltött a pódiumon. Tizenhárom Grammy-díj mellett számos egyéb trófeát gyűjtött be. A rock and roll, a countryzene és a dalszerzők halhatatlanja. Johnny Cash 1932. február 26-án született az Arkansas állambeli Kingslandben.

Első lemezeit az ötvenes évek végén adta ki a Sun Records. Becslések szerint háromszáznál több lemeze jelent meg, s jóval több mint 100 milliót adtak el belőlük. A szakma elismerte, a közönség imádta a feketeruhást. Példaképe volt többek között a Carter Family, Roy Acuff, Hank Williams, Hank Snow, Jimmie Rodgers, a fekete Leadbelly és Woody Guthrie. Első dalát tizenkét éves korában írta. Az amerikai Dél és a Közép-Nyugat fehér munkásainak életéről énekelt, maga is onnan származott. A country operettes világa sem állt messze tőle. Első ismert dala, a Cry, Cry, Cry 1955-ben helyi listát vezetett, országos listán a 14. volt. Legsikeresebb dalai: a Walk The Line, a Folsom Prison Blues, az A Boy Named Sue, a Get Rhythm, a Hey Porter, a Man in Black és a Ring of Fire. Rengeteg listavezető albuma és kislemeze volt; ezek közül több csak a halála után került az élre. Pályája kezdetén barátja volt Elvis Presley, Roy Orbison, Carl Perkins és Jerry Lee Lewis, akivel közös lemezt is készítettek.

A hatvanas évek közepe volt a legjobb időszaka. Közreműködött Bob Dylan 1969-es, Nashville Skyline című lemezén, és szerepelt a Dylan pályakezdése 30. évfordulójára rendezett koncerten, Sokan a "Johnny Cash at St. Quentin" című lemezét tartják legjobbjának, amelyet a híres börtönben vett fel, aki maga is mint egykori elítélt, több koncertjét is a börtönben tartotta. Híres volt egyéni, fanyar humoráról is; elmondta, hogy nincs jobb közönség a börtönpublikumnál; soha nem hagyják el ott a koncertet a vége előtt �

Az 1970-es évek végére „találta ki önmagát”. Rendszerint feketében lépett fel a koncertjein. Ez a fellépőruha teljesen ellentétes volt azzal, amit az akkori countrysztárok viseltek, ők ugyanis csillogó, feltűnő színekben léptek fel (rhinestone style). Kezdetben Cash és zenészei azért viseltek feketét, mert ez volt az egyetlen olyan szín, amelyik mindenki ruhatárában megtalálható volt. Önéletrajzi írásában elmeséli, hogy szeretett feketét viselni a mindennapokban is, s 1971-ben megjelent a The Man in Black című lemeze.

Kétszer nősült, első feleségétől Viven Libertórtól négy gyermeke született, 1966-ban váltak el. 1968-ban vette feleségül a Carter Family tagját, June-t, akivel rendszeresen felléptek együtt, leghíresebb közös daluk a Grammy-díjas "Jackson", közös szerzeményük a Ring of Fire volt. June maga is legendás előadó, az amerikai népzene kiválósága volt. A nyolcvanas évek közepén az énekes házaspár Budapesten is fellépett.

Nagy sikere volt a The Highwaymen nevű együttesnek, amelynek rajta kívül Waylon Jennings, Wilie Nelson és Kris Kristofferson volt a tagja. Utóbbiakkal filmekben is szerepelt. Filmjei közül kiemelendő a 2005-ben készült "A nyughatatlan" című - nálunk is bemutatott - életrajzi drámája. Cash a hetvenes évektől az alkohol és a drog rabja, gyógyszerfüggő lett, mindez siettette leépülését.

Hosszas betegeskedés után 2003. szeptember 12-én halt meg, csupán hónapokkal élte túl feleségét. Johnny Casht egész Amerika gyászolta. Nixontól kezdve George Bushig szinte minden elnöktől kapott valamilyen állami kitüntetést. A temetésen több százan vettek részt, köztük olyanok, mint Sheryl Crow, Bono és az egykori Tennessee Three-tagok. Nashville-i, hendersonville-beli házukból múzeumot alakítottak ki. Rick Rubin bejelentette, hogy 1994-től haláláig felénekelt kiadatlan felvételeit hamarosan megjelenteti. Az American V: A Hundred Highways album 2006-ban vezette az amerikai albumlistákat. Több mint hat évvel halála után jelent meg utolsó, addig kiadatlan albuma, az American VI: Ain't No Grave. Az új lemez 2010. február 26-án, a művész születésének 78. évfordulóján jelent meg. Utolsó albumából csak az Egyesült Államokban 54 ezer példány kelt el, és a Billboard-listán harmadik helyezést ért el.