Koncertjét 39 éve 400 ezren látták

39 éve 1981. szeptember 19.-én A Central Parkban 400 ezren látták Paul Simon és Art Garfunkel ingyenes koncertjét .

 

22 dalt énekelt el a közkedvelt duó, elsőként a Mrs. Robinsont, azután sorra jött a többi nagy slágerük is. A közönség 11 évet várt a nagy találkozásra, melynek zenei anyagát The Concert In Central Park címmel dupla albumon jelentettek meg, valamint filmfelvétel is készült a fellépésről.

A zenekar már 1970 óta, a legendás Bridge Over Troubled Water album megjelenése óta inaktív volt, mégis olyan erős kulturális élménnyé vált a félmillió ember előtt megtartott koncertjük, hogy úgy tűnt, mintha nem történt volna meg a hetvenes évek és minden ott folytatódott volna, ahol a két fiatalember abbahagyta. A park közepén összegyűlt félmillió piknikező ugyanis tökéletesen megidézte Woodstock szellemét, a HBO-s közvetítés fénylése, a fotók mind-mind azt sugallták: nem 1981-et hanem 1969-et írunk.

És mindez 39 éve történt, amit már akkor is alaposan dokumentáltak, filmre vették, kiadtak belőle egy dupla lemezt, a világ vezető lapjai közöltek képeket a koncertről, miért lenne kisebb a lelkesedés 2020-as évforduló alkalmával? Megjelent egybecsomagolva a CD és a DVD is, valóság-azonos coverrel, mi kell még? Az, hogy meghallgassuk azt a két előadót, akik nélkül másképp szólna Bródy János, Cseh Tamás, Zorán, hogy csak a magyar popot idézzük meg, de a Diploma előtt című filmből – aminek a zenéjét a Simon & Garfunkel duó írta – derült ki az is, hogyan kell popdalokat bedolgozni a játékfilmekbe.

Az 1941-es születésű, magyar zsidó felmenőkkel rendelkező Paul Simon és a romániai zsidó nagyszülőktől származó Art Garfunkel New Yorkban találkozott, hogy aztán a folk-rockban teljesedjenek ki, és megmutassák, hogy félmillió embert nemcsak azok tudnak elhívni a világ legnagyobb piknikjére, akik kötelet feszítenek ki a felhőkarcolók közé, és azon egyensúlyoznak, mert ugyebár ilyen is volt… ehhez Paul Simonnak elég egy rövidebb majdnem-kötél, amit az akusztikus gitárjára feszít ki.

A két földrajztanár kinézetű Queens-i srác nem csinált semmit, csak kissé zavartan előadtak 22 számot, amit eljátszhattak volna egy utcasarkon is, de akkor a kalapba dobott 50 centesektől nem hallották volna a koncertet, különben is a buli ingyenes volt, így aztán a Central Parkban tartották meg, amiben egyetlen showelem maga a város polgármestere Ed Koch volt, aki csak annyit mondott: Ladies and gentlemen, Simon and Garfunkel! Kb. ugyanez a puritanizmus jellemezte az egész koncertet. Természetesen félmillió embernek best of válogatást kellett előadni, az első dal egyből a Mrs. Robinson, de eljátszották a Homeward Bound-ot, a Scarborough Fair-t, az Old Friends-et és a The Sounds Of Silence-t is. Paul Simon, az öreg barát, a napokban volt 79 éves.

A The Concert In Central Park azt is bebizonyította, hogy egy piknik nemcsak akkor jó, ha a hátteret a madárcsicsergés adja, van, amikor az a jó, ha felerősítik a csend hangjait.