40 éve adta utolsó koncertjét

40 ÉVE TÖRTÉNT, HOGY BOB MARLEY PITTSBURGHBEN ÖSSZEESETT A SZÍNPADON. EZ VOLT PÁLYAFUTÁSA UTOLSÓ KONCERTJE.

"Zenével az igazságtalanság ellen."

Mindössze harminchat évet élt, a reggae utolérhetetlen egyénisége, Bob Marley. Életében nem becsülték meg, hazájában üldözték is a társadalmi igazságtalanságokat bíráló zenéjéért, kiállásáért. Egyedi hangja mellett zongorázott, gitározott, szaxofonon, harmonikán és ütős hangszereken játszott. Olyan dalok szerzője és előadója, mint a Redemption Song, a No Woman, No Cry vagy az I Shot The Sheriff. Jóval több, mint 25 millió lemezét adták el világszerte, az 1984-ben megjelent Legend cimű válogatása tízszeres platina lemez. A rock and roll halhatatlanja 1994. óta.

Tizenéves korában barátságot kötött Neville „Bunny” Livingstone-nal (Bunny Wailerrel) és Peter McInstosh-sal, a későbbi Peter Tosh-sal. E barátság hozta össze a reggae zene legjelentősebb zenekarát, a Wailerst. Az 1962-ben alakult kitűnő együttes 1972-ig több mint 200 dalt vett fel. Marley és társai zenéjét hasonlították a soulhoz, a feketék érzelmeit akarták kifejezni, ám annál nyersebben, keményebben.

Dalaikban kiálltak az elnyomottak mellett, de a politikai kiállást kedvezőtlenül „színezte”, hogy Marley és társai helyeselték a drogfogyasztást, maguk is fogyasztották - véleményük szerint ez is szabadságvágyuk kifejezése volt. Marley, aki egy ideig Londonban élt és dolgozott, zenésztársaival 1974-ben megjelentette a Rasta Revolution, 1976-ban a Rastaman Revolution című albumukat. Valamivel korábban készült a szenzációs Burnin’ album, az I Shot The Sheriff című dallal, amely Eric Clapton-nal lett világsiker. A korszak másik nagy Marley-sikere,a Get Up, Stand Up. Bob Marley ameddig bírta erővel, hatalmas koncerteket adott, s még életében nagyon sok lemezt készített.

Tisztázatlan támadás érte őt otthonában 1976-ban, s ezután ismét Londonba települt. Amikor 1981-ben rákbetegségben meghalt, megkezdődött lemezeinek nagy tömegű újrakiadása és szédületes számú válogatás megjelentetése, természetesen számos feldolgozás született dalaiból - a Boney M például a No Woman, No Cry-ra csapott le.

Az életében kiadott lemezek közül is nehéz válogatni, de kiemelést érdemel az Exodus, a Kaya, az erős politikai töltetű Survival, az African Herbsman. Utolsó, életében megjelent albuma az 1980-as Uprising, míg a Confrontation már halála után került a rajongókhoz. Dalai és lemezei zömmel halála után kerültek listák élére vagy élmezőnyébe. Csak a Billboardon 13 albuma lett első. Az ezredforduló óta évente több válogatáslemeze jelenik meg. Bob Marley lobogó sörénye legalább annyira jelkép volt, mint Jimi Hendrix hajkoronája. Bob legkevesebb 11 gyereket hagyott hátra (!?), közülük a legismertebb, a szintén zenész David Ziggy Marley.