81 éve született a "rocknagyi"

81 ÉVE 1939. NOVEMBER 26.-ÁN SZÜLETETT TINA TURNER, TIZENEGYSZERES GRAMMY-DÍJAS ÉS TÖBBSZÖRÖS GOLDEN GLOBE-DÍJAS ÉNEKESNŐ.

"Vannak akik sohasem fognak megöregedni"

A kőkemény, érdes, rekedtes, fátyolos hangú, érzelmi kitörésekben gazdag énekesnő, aki napjainkra kiérdemelte a "rocknagyi" címet, zenei karrierje az 50-es évek végén kezdődött. A rendkívül attraktív mozgású, igen dinamikus énekesnő teljesen megérdemelten került be a Rolling Stone Magazin 100 legnagyobb énekesei listájának 17. helyére. Az Ike and Tina Turner révén a Rock & Roll Halhatatlanja. Többszörösen birtokosa az American Music Awardsnak, a Billboard Awardsnak. az MTV Music Awardsnak, neve olvasható a Hollywood Walk of Fame-en. 73 évesen felkerült - a legidősebb sztárként - a Vogue Magazin címlapjára. A hazai köztelevízió 2013. újév éjjelén leadta egyik koncertjét a 2009-es világturnéról.

Több mint 200 millió albumát és kislemezét adták el szerte a világon. Tina Turrner teneegerként kezdett énekelni, hangjára nagyanyja temetésén figyeltek fel. Igazi pályafutása az Ike Turnerrel történt találkozás után alakult ki. Hamarosan a "rock revü" csillagává nőtte ki magát, érvényre juttatta rendkívüli tehetségét, és azt a különleges adományt, hogy minden porcikája valami hihetetlen, provokatív szexualitást sugároz. A hihetetlen sikerek ellenére 1974-ben elvált Ike Turnertől, öt közös gyermekük apjától és szólókarriert kezdett. Újdonsült szabadságát egy filmszereppel kezdte, a Who együttes Tommy című rockfilmjében játszotta az LSD királynőt. Az Acid Queen című dal azóta is folyamatosan szerepel a repertoárján. Látható Tina Turner többek között a Rolling Stones "Gimme Shelter" (1970) című filmjében is, a Mad Max 3. (1985) és Az utolsó akcióhős (1993) című filmekben is.

Ennek ellenére Tina karrierje eleinte lefelé ívelt és a hetvenes években nem aratott számottevő sikereket. Az újjáéledés 1983-ban következett be amikor a Heaven 17 nevű együttes meghívására Angliába ment és ott elkészítették a "Let's Stay Together" című számot. A kislemez óriási sikert aratott, s ez lehetővé tette számára a nagy visszatérést. Az 1984-ben megjelent Private Dancer albumáról már négy szám is felkerült a slágerlisták élvonalába: a "Private Dancer", a "What's Love Got To Do With It", és a "Better Be Good To Me".

Ezt a sikersorozatot Tina azóta sem engedte elhalványulni és folyamatosan a szupersztárok közül is a legjobbak közé tartozik. A Private Dancer című albumáért előadói Grammy díjat is kapott. Az örökifjú énekesnő Európában és Amerikában egyaránt töretlen népszerűségnek örvend és fellépései mindmáig felejthetetlen élményt nyújtanak. 1985-ben Bryan Adamsszel lépett fel, és duettjük, az "It's Only Love" frenetikus sikert aratott. Fellépett és tomboló sikert aratott Mick Jagger-rel a Live Aid koncerten 1985-ben, majd szenzáció volt fellépése David Bowie-val 1986-ban. 1987-ben a londoni Wembleyben Eric Clapton-nal osztott meg a színpadot. és felejthetetlen volt az Eros Ramazottival előadott duettja

Filmes szereplése is sikeresnek bizonyult, különösen a Mad Max-ban nyújtott alakítása miatt áradoztak a kritikusok. Nagy visszatérés volt 1995-ben Golden Eye című filmes dala. A rocktörténet érdekes fintora, hogy 1991-ben, volt férjével Ike Turnerrel együtt került be a Rock Dicsőségcsarnokába. 2008-ban és 2009-ben csaknem tíz év után világkörüli turnéra indult pályafutása kezdetének 50. évfordulóján. Többször adott nagy sikerű koncertet Budapesten. "Én, Tina" című, meglehetősen kitárulkozó önéletrajzi kötete magyarul is megjelent. Önéletrajzi filmet is készített, "What Love Got To Do With It" címmel. Többször elterjedt a hír, hogy a rockdíva visszavonul, de szerencsére ezek minden alkalommal kacsának bizonyultak. Addig is amíg ez a sajnálatos esemény bekövetkezik ő "egyszerűen a legjobb - simply the best" marad.