1959. január 16.-án született Sade Adu

1959. JANUÁR 16.-ÁN SZÜLETETT SADE ADU NIGÉRIAI–BRIT DALSZERZŐ, JAZZ- ÉS POP-ÉNEKESNŐ.

"Nothing Can Come Between Us"

Sokan a mai napig abban a tévedésben vannak, hogy a Sade csupán egy énekes neve és nem egy együttesé. Bár a középpontban valóban Helen Folsade Adu áll, a Sade név egy egész együttes munkáját takarja. A nigériai származású, félvér (angol anya - nigériai apa) Adu, Lagos közelében született, de gyermekkorának meghatározó éveit már Angliában tölti. Zenei érdeklődése már a kezdetektől a soul, jazz és rhythm & blues felé fordul, kedvenc énekesei: Ray Charles, Aretha Franklin, Nina Simone, Al Green és Billie Holliday. Tanulmányait a londoni St. Martin művészeti iskolában végzi, ahol elsősorban divattervezést tanul, és a kezdetekben modellként is dolgozik. A 80-as évek elején az The Arriva nevű funk együttesben énekel, ahol Ray St. Johnnnal közösen elkészítik későbbi sikerszámát a "Smooth Operator"-t.

Sade 1981-ben a Pride együttes tagjaként lép fel ahol találkozik Stuart Matthewmannnal és Paul Denmannal, későbbi együttesének tagjaival. A Pride együttes fellépései alakalmával figyel fel az énekesnőre az Epic lemezkiadó cég és szerződést ajánl. Debütáló albumuk a Diamond Life óriási siker, hiszen felkerül a nagylemezek Top 10-es listájára. Az albumról kimásolt kislemezek: a már említett "Smooth Operator", "Hang On To Your Love" pillanatok alatt platinalemezekké válnak és megállíthatatlanul repítik a zenekart a világhírnév felé. Mindebben az a különös, hogy a zenekar igen igényes soul és jazz alapokon nyugvó nem kimondottan populáris zenét játszik. 85-ben újabb két szám, a "Never As Good As The First Time" és a "The Sweetest Taboo" vezetik az angol slágerlistákat. A kimagasló sikereket hamarosan újabbak követik: "Is It A Crime", "Tar Baby".

1986-ban a "legvisszafogottabb" soul együttes, a Sade Grammy díjat kap mint az év legjobb új zenekara. A Stronger Than Pride megjelenése után azonban az együttes négy hosszú éven át hallgatásba burkolózik és csak 1992-ben térnek vissza a zenei élvonalba a Love Deluxe című albummal, amely akárcsak az ezt megelőzők platinalemez lesz. A korongról kimásolt "No Ordinary Love" hosszasan vezeti a slágerlistákat, bizonyítva, hogy a Sade népszerűsége töretlen. Ezt követően a banda tagjai külön utakon kezdenek járni és csak néha jönnek össze egy-egy újabb album és a velejáró koncertek kapcsán. Ám mindez mit sem változtat zenéjük magas színvonalán és számaik kidolgozottságán. Átlagosan háromévente jelentetnek meg újabb nagylemezt, de a 2002-ben napvilágot látott Lovers Live óta nem lehetett hallani róluk egészen 2010-ig, amikor is megjelent új stúdióalbumuk: Soldier Of Love címmel.

A Sade fantasztikus zenét játszik, igazi ellazító, gyönyörködtető dallamokkal, mégis utánozhatatlanul könnyed stílusuk teljesen egyedivé teszi erőteljes és precíz muzsikájukat.